Elke Jung
Arild-Vingard-och-Vikentomater-lanserar-tomatsprit-pa-Systembolaget-recension-Elke-Jung

Arild Tomatsprit trendig nyhet

Arild Vingård ville självklart hjälpa till när ägaren till Vikentomater, Mats Olofsson hade två pallar för tidigt mogna tomater över.

Vi svarade givetvis ja, skrattar Annette Ivarsson, Arild Vingård. Men det vi inte visste var vilken mängd tomater det handlade om! När vi väl insåg att det var två pallar mogna tomater fick vi tänka ”nytt” och agera skyndsamt.

Det inget av dem kände till är att det allra nyaste i spritvärlden är destillat av tomater. Eller om inte lika exklusiv ”med smak av” tomat. Vi behövde lösa ett ”problem” snarare än att följa trender, konstaterar Ivarsson. Och så kom det sig att den lokala vinproducenten Arilds Vingård i Höganäs i samarbete med Vikentomater kom att bli först i Sverige med tomatsprit.

Erfarenheten saknades inte då hon gjort små mängder sprit varje år ända sedan 2014,

Arild är vinproducenten som gör lite sprit. Vi tycker det är bra när vi har lite eller inget svinn.

Varje år från 2014 har Arild Vingård gjort en mindre mängd sprit. Anledningen är att man vill ta vara på alla rester, framförallt från vinproduktionen. I källaren står exempelvis fat med ett destillat liknande grappa men också en whisky. ”Vi är vinproducenter som gör lite sprit för att det är skönt och bra att inte ha en massa svinn”, poängterar Annette Ivarsson.

Johan Båge är försäljningschef på Arild Vingård. Här lastar han tomater i krossen.

På egendomen som idag rankas som en av de mest väletablerade i Sverige bedrivs även konferansverksamhet, det finns 37 hotellrum och en restaurang. Ambitionen att vara hållbara genomsyrar verksamheten och i restaurangen arbetar köket med lokala råvaror.

En av Arild Vingårds grannar är företaget Vikentomater.

Vi ville självklart hjälpa till när ägaren till Vikentomater, Mats Olofsson, frågade om inte restaurangen hade användning av hans alldeles för tidigt mogna tomater.

Vi svarade givetvis ja, skrattar Annette Ivarsson. Men det vi inte visste var vilken mängd tomater det handlade om! När vi väl insåg att det var två pallar mogna tomater fick vi tänka ”nytt” och agera skyndsamt.

Naturligtvis hade det varit bäst om tomaterna hade kunnat säljas i butik men just då stämde inte förutsättningarna. Tillsammans beslöt de två företagarna sig raskt för att att destillera tomaterna. Annette Ivarsson,

Så fina och goda tomater, av alla möjliga sorter och färger ville ingen av oss kasta. Men faktum är att två pallar är väldigt många tomater så vår panna fick gå oavbrutet.

Hur gör Arild sin tomatsprit

Tomater, utan stjälkar, mosas ner och får kalljäsa i öppna kar. Under tiden pressas ”locket” ner i musten (precis så som ofta görs vid rödvinstillverkning för att laka ur mer smak).

När tomatmusten jäst är alkoholhalten mellan 5-7 volymprocent. Tomatvinet går därefter till Arilds destillationspanna, som är av koppar och fungerar som en kolonnpanna. Destillationen görs som batch-processer. Den färdiga tomatspriten höll 75-80 volymprocent och späds därefter ner med kommunalt vatten till (försäljningsnivå) 42,3 %.

KUL ATT VETA
För Arild Vingård Tomatsprit har det gått åt 10 kg tomater till 1 liter sprit.

När och hur ska man dricka tomatsprit

Vi gillar att servera tomatspriten i Bloody Mary. En friskare, mer syrligt stram variant är att blanda en Tomatorita (Margarita). Den senare är en verklig sommarfavorit på vår uteservering, berättar Annette Ivarsson.

Tomat och vit sprit i kombination är förvisso inte heller något nytt. Många känner cocktailen Bloody Mary – en drink som fått sitt namn av den katolska drottningen Maria I av England efter den av henne iscensatta, grymma händelsen där 300 människor berövades livet.

Tomatsprit som trend sommaren 2024

Om destillatörer över lag är ohjälpligt sena på bollen låter jag vara osagt. Det kan faktiskt vara precis tvärtom i en vit spritbusiness som anpassar sig med blixtens hastighet. Men redan för några år sedan insåg flera av de stora gin-tillverkarna det meningslösa i att lansera ”ännu en gin” i ett över alla breddar expanderande utbud.

Bland (en av) den först mer kända tomatspriten är Moletto Tomat Gin som lanserade i USA 2018. Men glöm inte att långt innan dess hade småskaliga bryggerier i Europa lanserat tomatöl precis som att sake av tomat och tomat shochu var kända i sina kretsar.

Trenden idag är ändå tydlig. Många gintillverkare vill gärna bryta sig loss ur den överetablerade gruppen ”gin”. Precis som att drinkar och cocktails röner allt större uppmärksamhet.Efter att ha provat Arild Tomatsprit kan jag konstatera att sprit av tomater klarar sig utmärkt bra på egna meriter och i konkurrens med ”de stora”.

Fransk hantverkstillverkad tomatsprit extra allt

I frontlinjen bland internationella snackisar när det gäller tomatdrycker hittar man exempelvis hantverksproducerade Laurent Cazottes ”72 tomater”. En sprit som verkligen är av tomater. I receptet används 72 olika sorters tomater som torkats och sedan blötläggs i en druvsprit, eau-de-vie, i ett år. Sedan separeras alla fasta ämnen och dessa pressas. Resterna destilleras och det som blir kvar förs tillbaka till likören. Slutresultatet är en otroligt väldoftande, komplex ”likör de tomate”, som tydligt knyter an till den söta smaken av rostade tomater.

Recension – Arilds Vingård Tomatsprit

Arilds Vingård Tomatsprit | 32107 | 525 kr | 50 cl. | 4+/5
Höganäs kommun
Alkohol: 42,3%
Smak: Balans. Smakrik och mjuk med en grundton av sötma som är i balans och stramas upp av både kryddor och styrka. Lång, nyanserad eftersmak. Spännande, välgjord!
LANSERAS: 8 april, cirka 700 flaskor.

I den här tråden kan du hitta fler recensioner av det småskaliga, tillfälliga sortimentet TSLS SPRIT.

Kategorier

Kategorier