Elke Jung
DON MELCHOR-Cabernet sauvignon med Vina Don Melchor, ikonvinet från Chile-Elke-Jung

Don Melchor, ikonvinet från Chile

Framför oss står Enrique Tirado, ikonvinet Don Melchors vinmakare sedan 1997. Höjdpunkt i provningen är årgång 2020, husets 35 lansering.

Den purpurröda färgen på vinerna i glasen är mörk, det gnistrar av violetta skiftningar. I doften dansar noter av vinbär i många nyanser. Smaken är stor och fyllig med fruktiga tanniner. Det är mörka bär och frukter till kryddor, viol och örter tätt sammanlänkade med balanserade puffar av ekfat. Det går ingen förbi att det är högklassiga viner vi provar som gärna kan få mer tid för att komma helt till sin rätt..

Bakgrund till Don Melchor

Året är 1997 när Baron Philippe de Rothschild och Concha y Toro enas om att göra ett bordeauxinspirerat toppvin som får namnet Almaviva. Grunden för samarbetet är att anamma arbetssätten hos de franska Bordeauxslotten. Och att lyfta fram druvan cabernet sauvignon från den unika platsen Puente Alto i Maipo. Almaviva är därmed en så kallad Bordeauxblend och vinet gör från den örsta lanseringen, omedelbar internationell succé.

Tidigare än så har dock Concha y Toro redan visat välden hur bra vin av cabernet sauvignon de kan göra från vingårdarna i Puente Alto i Maipo. Det vinet är inte Almaviva utan Don Melchor.

Don Melchors första årgång är 1987. Förvånande för en del så tar sig Don Melchor in på Wine Spectators top 100 lista över världens bästa viner redan sitt andra år, med årgång 1988.

När Almaviva grundas har Don Melchor redan funnits i ett decennium och cabernetvinet talar för sig självt. Att vinet får stå på egna ben från 2019 som Viña Don Melchor och vara helt frikopplad från Concha y Toro är lika logiskt som självklart.

I Puente Alto trivs cabernet sauvignon

Viña Don Melchor har sitt säte i Maipodalen i de centrala delarna av Chile inte långt från huvudstaden Santiago. I Maipo råder medelhavsklimat med varma, torra somrar och svala nätter. Värme och ett för övrigt gynnsamt klimat passar cabernet sauvignon perfekt då druvan mognar sent.

Cabernet sauvignon har alltid varit den viktigaste druvan i Don Melchor även om vinet är en blend. Oftast blandad tillsammans med cabernet franc. Men i vingårdarna hos Viña Don Melchor odlas även andra sorter men i begränsad omfattning. Intressant att notera är hur blandningarna ändrats senare årgångar. Notera exempelvis druvsammansättningen i Don Melchor 2020 (inklusive pinot noir) som recenseras längre ner i texten.

Att stjärnskottet i husets druvbukett är cabernet sauvignon är sant och så kommer den säkerlligen förbli under överskådlig tid. Jordmånen är det starkaste skälet till det fastän klimatförändringarna också ger sig till känna i Puente Alto.

Att cabernet sauvignon är som ”gammal är äldst” i Puente Alto är således en oemotsagd sanning. Vilket nybyggarna upptäckte redan under slutet av 1800-talet då de första vinstockarna planterades (av pre-phyloxera från Bordeaux).

Blandningar av de olika vinerna ger oss ett mer energiskt vin med stort djup!

Enrique Tirado, Stockholm i mars 2024.

Enrique Tirado vinmakare med fingertoppskänsla

Det är Enrique Tirados första besök till Stockholm och i Sverige. Att det dröjt så länge är bara en tillfällighet. Att visiten görs nu är för att uppmärksamma den 35e lanseringen av Don Melchor, årgång 2020.

I provningen framför oss står vinerna Don Melchor från 2003, 2012 och 2020 uppställda. Samt tre av de enskilda blandvinerna som produceras varje år och som är del av det röda chilenska toppvinet.

Bakom framgången med Don Melchor står den skicklige vinmakaren Enrique Tirado (bild nedan). Sedan 2019 är han egendomen Viña Don Melchors VD och tekniske chef.

Blandningens betydelse för Don Melchor

Att vinet Don Melchor är en blend är med andra ord dubbelt sant. Vinet blandas av olika druvsorter och alltid med en merpart av cabernet sauvignon. Men Don Melchor är också en blandning av olika viner från egendomens olika lägen (parcels).

Blandvinerna är sju till antalet och druvorna är från gårdens 127 hektar. Vinerna användas (i olika mängd, beroende på årgång) till Don Melchor.

Man kan nästa säga att den chilenska producenten har tagit det franska slottsvinet till en ny nivå, liknande 2.0. Att blanda druvor står för det traditionella sättet men att tillverka sju olika viner (som också är blends) vilka sedan ska blandas för Don Melchor är att blandningen ytterligare ett steg.

Sammantaget finns 7 olika Parcels på egendomen som man gör 7 olika viner av. De sju olika vingårdarna (parcels) är i sin tur indelade i 142 separata lägen.

Som utgångspunkt för indelningen har man tagit hänsyn till typen av jordmån, sluttningars lutning och väderstreck. Vissa lägen är bara 1 hektar stora eller mindre. Druvorna från de olika lägena ”vinifieras” (får jäsa och lagras) separat.

Druvorna till Don Melchor skördas både för hand och med maskin. Juicen pressas i fyra olika steg och används därefter på olika sätt. Finast är den självrunna saften medan senare pressningar ger musten struktur, årgången får avgöra de exakta delarna.

Att man får fram mer och fler smaknyanser genom att blanda är en väl beprövad sanning, inte minst i Bordeaux. Och Don Melchor har skickligt tagit ”blandningarna” till en ny nivå.

Vinkällararbetets avgörande betydelse för Don Melchor

I april/maj året efter skörd är vinifikationen klar och vinmakaren gör den sista ”blandningen” som kallas masterblend.

Vinet läggs på fat som är 60 -70 procent nya ekfat, resterande på fat som använts 2 eller 3 gånger. Under lagringstiden förbättras ”blandningen” kontinuerligt av vinmakaren. Don Melchor är med andra ord ett resultat av ett långt blandningsarbete, som görs i många olika steg. Andelen nya fat har minskat senare år.

LÄS GÄRNA MER: informativ engelsk artikel om Don Melchor årgångarna 1988-2013.

SNABBA FAKTA Viña Don Melchor
1) vart 50 år planteras viner/vingård om.
2) 20 procent av vinstockarna är ympade.
3) 80 procent av vinstockarna är ”massal selection” det vill säga, sticklingar tas direkt i vingården genom att dra ner grenar i marken som då kan börja rota sig.
5) alla vingårdar är anlagda med hänsyn till biologisk mångfald. Täckgrödor växer mellan raderna och korridorer av växtlighet längs med.

Vinprovning med tre årgångar DON MELCHOR

Don Melchor 2020

Årgången var varm och utmanande. Druvorna blev små och skörden startade 3 till 4 veckor tidigare än normalt. År 2020 är den 34 årgången.
Druvor: 92% cab s., 6% cab franc, 1% merlot, 1% pinot noir.

Färgen är tät, mörk, blåröd. Doften tight av örter, frukt och med ett spänstigt drag. Fyllig smak av mörka frukter och bär, vinbär absolut, med inslag av choklad, kaffe, kakao, viol och örter. En balanserad läcker fat-ton hänger sig kvar. Ungt vin med mycket + stor smak som mer eller mindre ”kräver” mer tid. Spännande cabernet sauvignon som jag gärna lagrar för att sedan ställa mot en Bordeaux.

Don Melchor 2012

Växtåret startade med värme, därefter blev det svalara.
Druvor: 93% cabernet sauvignon, 7% cabernet franc.

Färgen är rödblå, mörk och tät. Doften nyanserad, läcker, örtig och kryddig med inslag av bär. Smaken fyllig med förvånande (med tanke på doft) stor del mörkblå fruktdrag, en intensiv ton av mogna svarta vinbär, viol och örtkryddor samt smak av faten med röktoner plus kaffe. Mineraltonen hänger sig kvar – och smakar läckert. Vinet är komplext, eftersmaken mycket lång. Fortfarande ungt vin men kan lika gärna serveras. Personlig favorit i provningen.

Don Melchor 2003

Mycket regn kom i början av växtperioden, därefter blev det varmare och sedan torrare än normalt. Druvorna var små och mycket koncentrerade.
Druvor: 95% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc.

Färgen är röd. Doften visar på utvecklade noter mer än helt mogen. Röda frukter, örter och en knivsudd av läder. Fyllig, tät och nyanserad smak där lädertonen dyker upp igen, det finns inslag av mynta, viol, röda frukter och bär samt örter. Eftersmaken är lång och komplex. Upplever smaken som helt perfekt då jag personligen – och gärna som här – smakar lite mer av spänst och energi framför de fullt utvecklade och torkade smakerna som finns i väl mogna viner.

JUST NU PÅ SYSTEMBOLAGET
Don Melchor 2021.

FLER, DJUPA ARTIKLAR
Champagne Bollinger La Grande Année 2015
Philippe Guigal specialisten i Rhône

Kategorier

Kategorier