Elke Jung
Champagne-Bollinger-och-La-Grande-Année-2015-artikel-Elke-Jung.jpg

Champagne Bollinger och La Grande Année 2015

Säg den som inte känner till Champagne Bollinger. Men vinälskare vet att husets prestigecuvée, årgångsvinet La Grande Année, är för finsmakare.

När filmgeeks lyfts in i berättelsernas magiska värld har James Bonds osannolika bedrifter kittlat spänningssökarens smaklökar, om vinvän eller inte, till det yttersta.

Då är det lätt att förstå att inget annat smakar bättre än ett glas champagne! Traditionsenligt skålar således agent 007 med ett glas champagne Bollinger varför det är självklart att vi ”alla” känner till namnet på det anrika champagnehuset.

Hur Champagne Bollinger hamnade i den innersta cirkeln runt James Bond är en egen historia och den ska inte berättas här. Men helt kort, personliga vänskapsband gjorde detta möjligt. Men notera också att världens längsta relation på film redan då hade smygstartat i romanen Diamonds are Forever 1956.

Så. När vi talar om tid satt i ett perspektiv på densamma är det just den osvikliga kontinuiteten som är Champagne Bollinger ledstjärna. Men först, ett nedslag i omdömet från provningen av den nya årgången, La Grande Année 2015.


Recension Bollinger La Grande Année 2015

Som en av de varmaste årgångarna i Champagne under senare tid stod 2015 ut som ett utmanande år. Vädret var även torrt vilket hjälpte till att hålla vingårdarna skadefria från olika angrepp av mögel. Av samma anledning skördade odlarna mindre volymer, druvorna var även små. Plockarna fick gå genom fälten flera gånger eftersom mognaden var ojämn. Mognaden varierade också stort mellan olika vinfält. Pinot noir och pinot meunier stack ut positivt med bra balans, som gav intensiva och generösa viner.

Bollinger gjorde mallo (malolaktisk jäsning) i ekfaten med 2015. Årgången är degorgerad för ett år sedan (info 15. april 2024) med dosage som är 8 gr/liter.

Apropå degorgering, när jästfällningen avförs och flaskan toppas med dosage samt försluts, är det kutym hos Bollinger att göra momentet ett år innan försäljning. Av den anledningen finns viner med olika grundförutsättningar till försäljning. Och det är det svårt, omöjligt, att jämförelseprova samma årgång över tid. Man vet helt enkelt inte om man jämför identiskt tillverkade buteljer.

Bollinger La Grande Année 2015 | 7579 | 2 199 kr | 4+/5
Smaken är torr, bred och fylligt fruktig av mogna päron, gula plommon, inslag av persika och apelsin. Bubblorna är fina och precisa, och de rostade noterna balanserade. Rättfram och en otroligt god champagne, att dricka nu.

Bollinger La Grande Année 2015 | 73616 | 4 499 kr för magnumflaska | 5-/5
I magnumflaskan visar La Grande Année upp sig som ett helt annat vin.Torr, stram, stringent och musikaliskt precis av gröna fruktnoter, vibrerande mineraltoner och en mullrande energi. Vinet är ungt och det behöver, eller kan få så många år till i din källare. Förutsatt att du inte föredrar just den här klingande torra fräschören. Att vinet biter tag i smaklökarna är lika intressveäckande som fantastiskt. Själv föredrar jag den här smakstilen, plus att jag är helt såld på att spara/lagra vin. Därför är poängen något högre.

Varför är flaskorna så olika: beror på degorgeringstillfället och att volymen är större i magnumflaskan.


Charles-Armand de Belenet, Managing Director of Champagne Bollinger

Champagne Bollinger snart 200 år

Det är både ovanligt och alls inte märkligt att ett av tre familjeägda champagnehus i distriktet är Champagne Bollinger. Anledning till framgången grundar sig på husets fem otummade regler som följt ägarfamiljen genom åren.

De fem är: tid, husets vingårdar, fokus på druvan pinot noir, vinifiering på ekfat (minst hälften av vinerna för Special Cuvée har jäst på ekfat) och att reserv-vinet lagras på magnumflaskor. Enkelt, nej knappast. Och det är inte heller ett speciellt ”billigt” sätt att arbeta på.

Om tid i Bollingers universum

I champagne står husen för kontinuitet vilket innebär att det krävs stora muskler av kapital för att klara framtida tillverkning när vin sparas till kommande år. Husens cuvéer ska representera en stil som går att följa över tid och det görs genom att blanda tidigare årgångar med den senaste årgången. Så mejslar källarmästaren fram husets unika stil.

Som en av få använder Champagne Bollinger ekfat för vinifieringen. Och för att säkerställa fatens kvalitet arbetar den nu siste yrkesverksamma tunnbindaren i Champagne för huset Bollinger. Många av ekfaten är över 100 år gamla så de vårdas och sköts om minutiöst.

Reservvinerna lagras på magnumflaskor. Medan en årgångschampagne ska lagras minst tre år i flaska, på jästfällningen. Hos Bollinger lagras årgångsvinet sex år.

Pinot noirdruvan

Druvan är mycket viktig för Bollingers husstil och pinot noir står för över 60 procent av planteringarna.

Bollinger vinifierar på ekfat

Med jäsning och lång lagring på jästfällningen i fat får champagne Bollinger sin husstil, som är de utmärkande krämiga dragen. Och smaken av rostat bröd snarare än inslag av kex

Lagring av reservvin i magnumflaska hos Bollinger

De så kallade reservvinerna som är i champagnehusens bascuvée, hos Bollinger heter den Special Cuvée, räknas ofta i år bak i tiden. Reservlagret av vin, det vill säga tidigare årgångar sparas hos de flesta husen i gigantiska ståltankar fram till att de blandas. Så gör inte Champagne Bollinger som sparar alla reservviner i magnumflaskor. Bara för lagringen av reservvinerna krävs 800 000 magnumflaskor.

Bollingers vingårdar

Champagne Bollinger startade champagnetillverkning år 1829 i Grand Cru-byn Aÿ som ligger mycket nära, nordöst om Epernay. Firman äger 179 hektar utspridda över 7 lägen. Vingårdarna i byarna Aÿ, Avenay, Tauxières, Louvois, Verzenay och Cuis är planterade med pinot noir.

I Côte des Blancs växer chardonnay och i Vallée de la Marne är fälten planterade med pinot meunier. 85 procent av Bollingers vingårdslägen är klassade som Grand crus och Premier crus som övervägande och till 60 procent är planterade med pinot noir.

Som grädde på moset är huset Bollinger stolt ägare av två unika vingårdar, Clos Saint-Jaques och Chaudes Terres. I båda växer viner på oympade stockar. Att vinstockarna inte angripits av phylloxera är synnerligen unikt varför vissa menar att vingårdarna är Världsarv. Om inte annat så i vinets värld. Givetvis gör Bollinger ett speciellt vin från dessa, den exklusiva cuvéen Vieilles Vignes Françaises.

LÄS MER OM MOUSSERANDE VINER, OLIKA STILAR OCH FRÅN OLIKA URSPRUNG

Kategorier

Kategorier