Elke Jung
elegant-pinot-noir-fran-kaiserstuhl-baden-Elke-Jung

Elegant pinot noir från Kaiserstuhl Baden

I Baden jämförs Ihringens röda pinot noirviner med franska bourgogner. Även de vita vinerna av chardonnay, weiss- & grauburgunder imponerar i Kaiserstuhl.

Det är svårt att ringa in vad som imponerar mest i Kaiserstuhl. Är det de pittoreska välskötta byarna, de terrasserade emellanåt böljande vingårdarna, vinerna, den mörka skogen eller möjligen utsikten.

Det är med andra ord fullt förståeligt att turister från hela världen vallfärdar till Kaiserstuhl för en aktiv semester. Många kommer även för vingårdsbesök. Med det sagt kan vinälskare fortfarande göra fantastiska fynd och spännande, goda upptäckter.

Distrikt Kaiserstuhl i region Baden ligger nordväst om staden Freiburg i södra Tyskland. Landskapet som varvas av mjuka kullar och kultiverad jordbruksmark påminner om Italiens Toscana. Det är lantligt och småskaligt. Vingårdar klänger delvis på dramatiska branter eller följer mjuka sluttningar.

Jordmån och väder i Kaiserstuhl Baden

Den väldränerade vulkanjorden vars inblandning av grus, kalksten, fossil kalksten, löss, vulkanisk sten, granit, gnejs och keuper (lera och märgelblandning) skapar spänning och ger odlarna en svårslagen variation.

Dessutom är Kaiserstuhl Tysklands varmaste distrikt. Vädret är soligt och temperaturen som är jämförelsevis hög drivs upp från södra Europa via den burgundiska porten (the Belfort Gap).

Kaiserstuhls röda eleganta pinot noirviner

Förutsättningarna påverkar givetvis stilen på vinerna. Kaiserstuhl ligger nära Schweiz och Frankrike har vinbyn Ihringen som den mest södra utposten. Till Beaune, Bourgogne är det trots allt inte längre än 28 mil. Till Colmar i Alsace bara 28 km.

Inte sällan jämförs Ihringens röda pinot noirviner för sin elegans med franska bourgogner. Här tillverkas dessutom vita viner av chardonnay, weiss- och grauburgunder och givetvis rieslings. De senare utmärker sig lika positivt i de närliggande byarna Ortenau och Kraichgau.

Starkt på gång är även mousserande riesling, vinifierad enligt konstens alla regler med den traditionella metoden.

Ett nav av vinregioner som inspirerar och motiverar

Den flacka Rhendalen syns i väster, i fjärran ligger Frankrike, Vogeserna och Jura. I öster tornar mörka toppar i Schwarzwaldmassivet mot horisonten. Där vi står i vingården ser man åt nästan alla håll. Plötsligen larmar min mobil att den bytt land. Först är den (mobilen) i Frankrike, för att snart vara tillbaka till Tyskland och tvärtom. Teknikstrul eller inte men jag har bara varit i vingården som heter Doctorgarten i Kaiserstuhl. Men lika svårt som mobilen hittar rätt plats är det omöjligt att säga åt vilket håll utsikten är som vackrast.

Pinot noir från byn blankenhorn, Staatsweingut Freiburg

Blankenhornsberg med Staatsweingut Freiburg

Nära byn Blankenhornsberg har Staatsweingut Freiburg 24 hektar odlingar. bland annat läget med namn Doctorgarten. Den långsträckta sluttningen är som en båge som från den plats jag står, vetter mot sydväst. Läget påminner om en amfiteater varför kopplingen till romarnas forna vingårdar på Kaiserstuhls redan då utmärkta vulkanjord är påtaglig. Tidiga dokument styrker exempelvis odlingar av pinot noir redan år 1000 vid närbelägna Bodensjön. Skillnaden till idag är att vinodlingar hos Staatsweingut, som dem i Doctorgarten, är minutiöst välskötta skiften sorterade i olika forskningsuppdrag. 

Doctorgarten i Blankenhornsberg Kaiserstuhl Baden. Staatsweingut Freiburg.

Aktiv ägare borgar för framsteg genom långsiktig forskning

Från 1919 äger förbundsstaten Baden-Württemberg Staatsweingut Freiburg. Allt sedan dess har det bedrivits forskning på egendomens totalt 37 hektar tillsammans med bland andra universiteten i Hohenheim och Rottenburg. Ett av senare projekt var att arbeta med får i vingården. Studien var detaljerad och syftet var förutom skötseln av själva vingården också att dokumentera eventuella ansamlingar av bekämpningsmedel i köttet. Alla rön samt upptäckter delas med delstatens vinproducenter men också till internationella kunder.  

Inte förvånande läggs stora resurser på att följa hur klimatförändringen påverkar odlingarna. Kända problem som förändringarna medför är många, framförallt av återkommande svampangrepp och infektioner i vingården. Vilket i sin tur leder till ökande användning av bekämpningsmedel. Därför testas även nya odlingssätt med hjälp av ny teknik. Andra sätt är att odla druvor av alternativa sorter som PIWIS (Pilzwiderstandsfähige Rebsorten). Dessa kan minska användande av pesticider med över 50 procent vilket är helt i linje med EUs ambition att reducera det europeiska lantbrukets användning av bekämpningsmedel.

Solpaneler i vingården, Staatsweingut Freiburg Blankenhornsberg Baden.

Staatsweingut Freiburg kultiverar också ett ”bibliotek” av kloner, exempelvis den nu i ett förändrat klimat väl lämpade ålderdomliga marienfeld (pinot noir) från Schweiz. Ett annat av senare projekt är att utvärdera de solpaneler som placerats över stockarna i vingården. Syftet var initialt att skydda klasarna från den starka solbestrålningen. Försöket har intressant nog även visat att användandet av bekämpningsmedel minskat radikalt.

Weingut Dr. Heger

Med en fingertoppskänsla extra allt lockar Joachim Heger tillsammans med en av döttrarna, Katharina Heger, fram nyanserna i spätburgunder som få andra. Magin är givetvis även signerad jorden, läget på Winklerberg och självklart frun Silvia och andra dottern Rebecca. Tillsammans bidrar hela familjen med skötsel och drift av vinegendomen.

Joachim Heger och Katharina Heger, Winklerberg Häusleboden

Från toppläget VDP. Grosse Lage Winklerberg Wanne har familjen Heger bland annat vinet Häusleboden, som är husets egna namn på skiftet. Vi provade en minivertikal med årgångarna 2020, 2019 och 2018. Vinerna visade tydligt på kraft och koncentration samt en täthet utöver den vanliga. Det yngsta vinet därtill med markerade inslag av fat.

På mässan VDP. Weinbörse i Mainz provade jag den svala, nyanserade och bärigt drickvänliga VDP. Ortswein Ihringen Spätburgunder trocken 2020. Ett utmärkt köp för modesta 16 Euro. Snäppet upp vad gäller stramhet och koncentration levererade den läckert nyanserade och tydligt rödfruktiga Vorderer Winklerberg Ihringen 2020 VDP. Grosse Lage. Bäst var dock ungdomliga Schlossberg Achkarren 2020 VDP. Grosse Lage med sina precisa komplexa bärfruktiga drag, fylliga elegans, mineralton och utmärkta balans. Ett ungt vin utan tvekan men superspännande att följa för entusiaster.

Weingut Stiegler

Familjen Stiegler är jordbrukare och druvodlare, sedan slutet av 1800-talet. Idag sköts driften av två generationer med föräldrarna Regina och Andreas Stiegler i spetsen. Jessica Rhim och Maximilian Stiegler representerar den 5e generationen.

Husets toppläge på Ihringer Winklerberg ligger högt men är inte en speciellt brant vingård. Namnet Pagode har läget fått efter det lilla pagodformade huset som liggger i ena hörnet av vingården. Familjen säger att Pagode är en ”monopol”.

Här odlar de weiss- och spätburgunder samt chardonnay. Vita Pagode Ihringen Chardonnay 2021 GG respektive röda Spätburgunder 2019 GG är täta och kraftfullt läckra viner, båda i en fas (vid provningen i slutet av april-24) som kan beskrivas som ”unga och oförlösta”.

I en minivertikal provade vi 2013, 2015 och 2018 Pagode Spätburgunder där ålder tydligt visade sig komma före spänstig frukt och täthet. Själv föredrog jag mittenvinet, årgång 2015, vilket kanske inte var så konstigt då årgången rankas högt. Hursomhelst, en mycket spännande ögonöppnarprovning vad tysk spätburgunder kan, och står för.

Här ska också nämnas husets makalöst välgjorda Blanc de Blancs 2018 av 100 procent chardonnay. Druvorna kommer från vingårdar på Fohrenberg och Winklerberg och tillverkas enligt den traditionella metoden med hela 41 månader på jästfällning. Kvalitetsbeteckningen är VDP.Sekt Prestige vilket jag tror få av oss skulle gissa om vinet serverades blint.

KORTFAKTA BADEN

Med en imponerande sträcka om 40 mil i en nästan rak linje från söder till norr som följer floden Rhen, ligger vinregion Baden. I norr gränsar Baden till Franken, i söder till schweiziska staden Basel. På sträckan ligger vingårdsområdena som ett radband med Kaiserstuhl längst ner i söder tillsammans med Bodensee något öster därom. De andra områdena är Markgräferland, Tuniberg, Breisgau, Ortenau, Kraichgau, Badische Bergstrasse och Tauberfranken.

Läs mer om mina intryck från mässan VDP. Weinbörse 2024 på Vinbanken.

Eller se filmen från mässan: VDP.Weinbörse 2024 – trendspaning

Kategorier

Kategorier