Elke Jung
Louis Bouillot-provning-crémant-de-Bourgogne-Elke-Jung

Eminent eller Perle Rare – mousserande vin från Crémant de Bourgogne

Stiliga mousserande viner kommer inte längre bara från Champagne. För konsumenterna finns många valmöjligheter. Som Crémant, Cava, Méthode Cap Classique och Franciacorta.

Både Eminent och Perle Rare är Crémants, dvs mousserande viner från Bourgogne från producenten Louis Bouillot. Vinet som heter Vintage 2019 är Perle Rare (exklusiv årgång) och en Eminent.

Vi tar det från början,

Distrikt Bourgogne är kanske mest uppmärksammad för sin überkända vita och röda viner. Ett renommé som kopplas till vinernas stil av elegans, en sparsmakad tillgång och numer även en galen hög prisnivå. Det har inte alltid varit så. För Bourgogne är även det distrikt där odlarna har (haft) stark anknytning till området som småskaliga lantbrukare, i generationer. Det många kanske inte känner till är att i Bourgogne har det gjorts – och görs fortfarande – stora volymer mousserande vin under appellationen Crémant de Bourgogne.

Louis Bouillot grundades redan 1877 för att tillverka mousserande vin. Det gör de fortfarande men de gör också stilla viner av hög kvalitet. Nu under överinseende av Boisset-gruppen som står som ägare bakom huset.

Sedan 20 år finns Louis Bouillots viner i Sverige. Märket är populärt. Om det beror på husets gedigna erfarenhet, stabila kvalitet eller viljan att utvecklas är svårt att säga. Det kan också vara en prisfråga. För till en bråkdel av priset av en champagne kan man köpa en flaska Crémant de Bourgogne Brut, som från Louis Bouillot.

Lagom till sitt 20-årsjubiléum på den svenska marknaden (på Systembolaget) presenterar huset sina bästa cuvéer, Les Grandes Terroirs. De är tre olika viner med druvor från tre helt olika platser i Bourgogne, med sammansättningar och olika lång lagringstid. Tilläggstaggarna Eminent (24 månader på fällningen) och Grand Eminent (36 månader på fällningen) överskrids med råge då de ligger respektive 48, 60 och 60 månader på fällningen.

Louis Bouillot Les Grands Terroirs – En Bollery, Les Lavots och Chênovre

Cuvée En Bollery (2018) är det 4,82 hektar stora läget framför Clos de Vougeot där pinot noirdruvan regerar. Jordmånen är lera med inblandning av små-sten. Lagrad 48 månader på fällningen. Möjligen den mest tillgängliga av tre, god precision.

Cuvée Les Lavots (2017) är från vingården som heter Molesme, i norra Bourgogne’s Châtillonnais, lavasten är framträdande. Lagrad 60 månader på fällningen. Den mest familjära tonårsbråkiga, fortfarande oslipad, med massor av potential.

Cuvée Chenôvre (2017) är 16 hektar stort läge nära Savigny-les-Beaune i Côte-de-Beaune på en 410 m hög kulle, på kalksten. Lagrad 60 månader på fällningen. Osande, nästan rökig, tajt, kraftfull i både smak och doft. Det här vinet visade sig, för mig, vara den som var mest sluten av alla 3 och riktigt tajt. Både i doft och smak men inte att missa, koncentrationen är massiv och mullrande lovande med vibrationer av små, fina bubblor i gommen.

Mousserande favorit Crémant

Crémant de Bourgogne Brut | 7688 | 149 kr | 4+/5

Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Frankrike
Torr, medelfyllig smak av gula frukter som äpplen, inslag av bröd, nötter och mogen apelsin. Bra längd, twisten av bröd och champinjoner sätter knorr på stilen – som ett bättre mousserande.

Årgångsvinet Perle Rare är också Eminent

Perle Rare står för exklusiv årgångscrémant och är en cuvée, blandning druvor och platser, av chardonnay, pinot noir, gamay och aligoté. Lagrad 36 minst månader på fällningen (möter krav av Eminent men här inte fullt ut för Grand Eminent). En bubbelfavorit i mina anteckningar som får full pott i poäng, sett till smak kontra pris.

Crémant de Bourgogne Brut 2019 | BS 77865 | 169 kr | 5-/5

Sammanfattningsvis. Något har helt klar hänt senare år. Vem hade kunnat tro att de mousserande vinernas stora förebilder från Champagne någonsin skulle utmanas vad gäller smak, stil, finess och precision. De gör det nu. Och utmanarna kommer inte enbart av från Frankrike’s Crémant utan också mousserande vin från Sydafrika, Spanien och Italien

För konsumenter finns det numer stora möjligheter att göra bra, prisvärda och alternativa val när man söker ett mousserande vin, med stil. Exempelvis som att välja Crémant de Bourgogne.

Kategorier

Kategorier