Elke Jung

Familjeföretaget Castellani – vinvisonär i Toscana

Castellani är en av de stora vinhusen i Toscana som arbetar hållbart och ekologiskt. VD och vinmakare Piergiorgio Castellani hoppas han kan inspirerar andra att göra skillnad.

Fram till 1903 när själva vinföretaget startade bedrev familjen Castellani traditionellt jordbruk på gården i Chianti i Toscana. Sedan starten har företaget vuxit och familjen har odlingar i hela Italien, från Sicilien i söder till Veneto i norr. Ett vin bland många olika stilar som produceras är Prosecco. Sedan 1982 leder Piergiorgio Castellani, sjätte generationens druvodlare och vintillverkare, verksamheten.

MISSA INTE LÄNGST NER I TEXTEN: FILM, INTERVJU MED PIERGIORGIO CASTELLANI.

Jordbrukarfamiljen Castellani tillverkade bara vin för husbehov men de gjorde så bra att ryktet om de goda vinerna spreds långt utanför byn. Så när Alfred Castellani bestämmer att familjen fortsättningsvis ska fokusera på vin (1903) och att de ska buteljera och sälja själva är det ett avgörande beslut. Som över tid visar sig vara helt rätt då verksamheten snabbt expanderar. Företaget går bra. Castellanis främsta fokus är fortfarande vinproduktion fastän den nya sidoverksamheten med hotell- och restaurationsverksamhet stadigt växer.

Castellani tidig eko-ambassadör i Chianti

Piergiorgio Castellani säger att när han och frun får sitt första barn 1989 förändras livet,

–        Med ens blev det viktigt att leva hälsosamt och i samklang med naturen.

När parets andra barn föddes flyttade familjen till gården Tenuta Poggio al Casone i Chianti. Där påbörja de ett omfattande ekologiskt arbete som pågår än idag. Och resultaten från omställningen talade snart för sig själva och sedan dess är Castellani eko-övertygade.

Miljöarbete är ett alltid pågående jobb menar Piergiorgio Castellani som följer forskning och utvecklingen i området med stort intresse. En konvertering från traditionellt till ekologiskt jordbruk är inte alltid en enkel process. Fortfarande är inte alla Castellanis egendomar eko-certifierade. Anledningarna är många men exempelvis är vissa egendomar nya i portföljen. Eller så ligger odlingarna i områden där de platsspecifika förutsättningarna är utmanande. Som hög luftfuktighet, mer extrema väder eller ihållande vind. Men omställningsarbetet fortlöper,

–        Vinälskare kan vara förvissade om att allt arbete Castellani gör utförs med tydliga hållbarhetsmål. Med fokus på naturens kretslopp, poängterar Piergiorgio Castellani.

Som exempel är alla glasflaskor, förpackningar, etiketter och förslutningar valda med tanke på minsta möjliga miljöavtryck.

Att som en av största, och ledande, vinfirmorna i Toscana arbeta hållbart och ekologisk hoppas Piergiorgio Castellani kan bidra till inspiration för andra och att han därmed gör skillnad.

Ny generation Castellani tar vid

Den inte alltid självklara generationsväxlingen som alla familjeföretagare ställs inför vid någon tidpunkt är nu på gång. Piergiorgio Castellani säger att han introducerar båda barnen, son och dotter, i verksamheten.

–        Föräldrar kan inte ta för givet att barnen ska ta över ett familjeföretag. Och jag tänker inte heller pressa mina till något de inte vill göra helhjärtat. Ett välskött företag klarar sig oavsett, konstaterar Piergiorgio Castellani.

Vinmakare på Tenuta di Montefoscoli är sonen Giacomo Castellan. Tillsammans med oenologen Attilo Pagli är Giacomo ansvarig för den senaste tillkomna egendomen som ibland kallas ”tobaksfabriken” (La Tabaccaria). På Tenuta di Montefoscoli odlas till skillnad från Castellanis andra chiantiodlingar, även en betydande andel gröna druvor (bl a vermentino) för vita viner. Det röda vinet av sangiovese heter Tenuta di Montefoscoli Tabaccaia Chianti Superiore DOCG.

Vinmakaren med disciplin, fritid och framtidstro

Piergiorgio Castellani fortsätter med att, som det tycks, filosofera över livet som vinmakare och VD. Ett arbete han säger att han älskar och fortfarande inspireras av, varje dag.

Med sju vinegendomar i Chianti, andra i Brunello di Montalcino, odlingar på Sicilien och i nordöstra Veneto för vinet Prosecco kan man som utomstående tro att dygnets timmar är alltför få. Hur hinner han med allt? Tidsbrist är dock inte ett ord Castellani vill använda, inte heller när samtalet går över till det stora nöjet av fritidsintressen.

Kultur med opera på främsta parkett står kanske inte helt oväntat, med tanke på den egna vinserien Villa Puccini, högt på listan. Att klättra, vandra eller den dagliga surfingen är andra aktiviteter Piergiorgio Castellani sällan missar. ”Grundregeln att arbetsdagen börjar klockan 09.00 är fortfarande och efter 40 års arbete obruten”, är det korta svaret på frågan hur han hinner med ”allt”.

På Tenuta di Montefoscoli huserade tidigare en tobaksfabrik.

Tenuta di Montefoscoli – ny egendom i tidigare tobaksfabrik

”Det finns så mycket att göra, lära och förverkliga”, fortsätter en energisk Piergiorgio Castellani. Senaste projektet Tenuta di Montefoscoli tillkom 2018. Egendomen ligger mellan Chianti och San Gimignano. De 60 hektaren är ekocertifierad och både jordmån och klimat skiljer sig jämfört med övriga byar i Chianti. Exempelvis regnar här lite mer vilket ger bra förutsättningarna för sangiovese, menar Piergiorgio Castellani. Men de platsspecifika förutsättningarna passar också tillverkningen av vita viner. Som druvan vermentino.

Den anrika byggnaden på egendomen huserade tidigare en tobaksfabrik. Takhöjden är enorm, det är rymd och luft. Det vilar en angenäm, mycket lätt doft av tobak över allt. Man tappar nästan andan över hur vackert allt är och hur angenäm den svaga doften av tobak som vilar i utrymmena är.

–        Under pandemiåren har vi renoverat och byggt om huset. Målsättningen var att behålla byggnadens karaktär anpassad till ett modernt vineri i kombination med omtanke om miljö och människor. Jag har i princip renoverat mig genom pandemiåren, säger Piergiorgio Castellani som gjort mycket av arbetet själv.

Inte utan förvåning får jag sedan höra hur han samtidigt rehabiliterade en allvarlig knäskada.

–        En efterlängtad operation och därpå stenhård träning i en simbassäng gjorde susen. Knäet är nu som nytt, säger en nöjd Castellani. Motionssimma tänker han dock aldrig göra igen. 

Kanske är framtiden utstakad men det kommer sig helt naturligt att den forna tobaksfabriken med sina enorma utrymmen bjuder in till att lära och experimentera med olika fat eller lagringskärl. En perfekt miljö för en ny generation helt enkelt.

Ett av de senare mest lovande projekten är ett vitt vin av vermentinodruvan. Druvorna får skalmacerera i amfora vilket är en mycket spännande vinifieringsteknik, avslutar Piergiorgio Castellani. Han lägger till att han måste lägga band på sin entusiasm och delaktighet, – nu styr Giacomo och jag ser med nöje fram emot vinerna som kommer.

LÄS MER OM CHIANTI OCH CHIANTI CLASSICO eller om beteckningarna UGA och Gran Selezione

Piergiorgio Castellani berättar om vinhusets arbete, sangiovesedruvan och avslutar med en framtidsspaning.

Viner från Castellani jag gärna rekommenderar

VITT: Montefolscoli Toscana Bianco Fontemaggiore 2021 | 59118 | 151 kr | 4/5 – vermentino är en spännande druvsort och visar här sin bästa sida med inslag av salvia och mynta.

RÖTT:
Villa Puccini 2019 | 32417 | 101 kr och Chianti Classico Riserva 2018 | 22328 | 171 kr – båda supertrevliga. Kvalitet Riserva är självfallet det vassare valet!
Campomaggio Chianti Classico 2019 | 57693 | 201 kr – utmärkt! Vill ni skruva upp förväntningarna än mer, välj även här Riserva-kvalitet med årgång 2018 för 271 kr.

BUDGET RÖTT: Baffo Rosso Chianti 2019 | 50673 | 91 kr | – när valet är ett bussigt, smakrikt rött vin med kryddiga drag.

Kategorier

Kategorier