Elke Jung
salmorejo-veganmate-recept-fem-matratter-fran-montilla-moriles-elke-jung

Fem maträtter från Montilla Moriles

I appellation Montilla-Moriles i Andalusien, Spanien hittar man många läckra maträtter. Förutom att maten kompletterar de lokala vinerna väl utmärks flera av en smak som passar sommar.

Missa inte den traditionella maten när på en resa. Antingen när du är fysiskt på plats eller gemom att laga hemma i det egna köket.

Salmorejo

Är en klassisk andalusisk soppa som liknar gazpacho men som numer serveras över hela Spanien. Den är verkligen superenkel att laga. Mixa tomater, vitlök, olivolja, dagsgammalt bröd och vinäger enligt receptet.

Salmorejo serveras vanligtvis kall och kan toppas med hackade ägg och skinka. Det är en uppfriskande och smakrik förrätt som passar bra med ett glas Montilla-Moriles-vin, förslagsvis en torr PX.

Prova vin till maten: Equipo Navazos vin från Montilla-Moriles,
OVNI Pedro Ximenez 2021 | 92485 | 169 kr | 75 cl. | 4+/5

RECEPT SALMOREJO.

Rabo de toro

Den mustig grytan gjord på oxtjurssvans är en populär maträtt på vintern. Köttet kokas långsamt i rött vin till dess det blir mört, och smakrikt och påminner om en klassisk köttgryta. Servera Rabo de toro som i Andalusien med potatispuré eller ris. Gott vin till är förslagsvis rött som går i lika mustig stil som maten.

Prova vin till maten: Rioja, Navajas Reserva 2015 | 70565 | 185 kr | 75 cl. | 4+/5

Flamenquín

Otroligt populär rätt i regionen och där varje kock lägger till sin egen touch. Flamenquín är rullade skivor fläskkött fyllda med ost, skinka. Ibland även med sparris. Rullarna paneras och friteras till dess de är krispiga och gyllenbruna. Flamenquín serveras ofta med pommes frites och en sallad på sidan. Vinet kan vara vitt med mer kraft eller rött i frisk stil.

Flamenquín

Salmorejo Cordobés

Salmorejo Cordobés är en lokal variant av salmorejo och anses vara en specialitet i Montilla-Moriles-regionen. Den liknar den vanliga salmorejo-soppan men är tjockare och krämigare. Servera med tärnat hårdkokt ägg och tärnad skinka för den rätta traditionella snitsen.
RECEPT SALMOREJO.

Salmorejo

Gazpacho Andaluz

Det är svårt att tänka sig en mer svalkande och uppfriskande sommarsoppa än gazpacho. Och den är mycket populär i hela Andalusien. Mixa tomater, gurka, paprika, vitlök, olivolja och vinäger. Gazpacho serveras kall och kan gärna få en mer personlig prägel som med hackade grönsaker eller krutonger på toppen.

RECEPT GAZPACHO ANDALUZ.

MISSA INTE NÄR I MONTILLA MORILES

Ett besök till Córdoba är ett måste. Staden är känd för sin rika historia och den imponerande moskén Mezquita. Utforska den gamla stadskärnan, besök Alcázar de los Reyes Cristianos (fortet) och promenera längs de charmiga gränderna i Judería (judiska kvarteret).

I början av maj hålls den årligen återkommande festivalen, Cordoba Patios Festival (Fiesta de los Patios de Cordoba). Under festivalen har allmänheten tillträde till flera av stadens privata trädgårdar vilka är byggnadernas innergårdar som kallas patios.

Bästa tiden att turista är lite off-season, det vill säga före juni och efter augusti.

HUVUDBILD: Veganamente | Pixabay

Kategorier

Kategorier