Elke Jung
Frasca-Federico-Matteo-Gerbi-Elke-Jung

Frasca – en trio yrkesmän med fokus på ovanliga druvsorter

Kompromisslöst vin tillverkat med passion och professionalism så kan presentationen av Frasca lyda. Att egendomen gått all in på traditionella druvor som nizza, freisa och grignolino för att nämna några gör att intresset stiger ytterligare. Bakom nya vinföretaget Frasca i Piemonte står investeraren Curt Frasca, Matteo Gerbi och Frederico.

Frasca är ett relativt nytt vinprojekt som grundades av amerikanen Curt Frasca så sent som 2017. Egendomen är 11 hektar men en stor del av druvorna köps in av utvalda odlare. Den totala druvmängden kan därför sägas omfatta 20 hektar odlingar vilket Matteo Gerbi säger sig vara riktigt nöjd med. För fokus har snarare legat på att hitta de ”rätta vingårdarna” än själva ägandet. Vad som är ”rätt”, enligt Frasca, är en mix aspekter som jordmån, höjd, riktning (vädersträck), odlare och såklart gärna vingårdar med stockar som är riktigt gamla. Som 50 år eller äldre.

Nyplanteringar sker kontinuerligt där så behövs men aldrig som omplanteringar av hela vingårdslägen. Därtill är många befintliga odlingar alldeles för värdefulla menar Matteo som har huvudansvaret för tillverkningen hos Frasca.

– Det är min uppgift, tillsammans med team, att visa odlarna vingårdens fulla potential, lägger han till. Varför vi kan bidra beror på en rad olika anledningar men bristande kunskap hos den äldre generationen är en orsak.

Med ambitionen att göra vin i samklang med naturen lyckades grundaren Curt Frasca locka vinmakaren Matteo Gerbi till projektet. Matteo som tidigare jobbat för välkända Bruno Giacosa och GD. Vajra, samt erfarenhet från Tyskland, var inte svår att övertala som han själv säger. Länge hade han närt en dröm om att göra vinerna från hemkommunen och närliggande områden på sitt egna sätt. Lite bättre som han säger med fokus på frukt och fräschör i en stil som passar att dricka ”nu”. Men viktigt att veta, utan att tumma på vinernas ursprungskaraktär.

Så idag 2023 har det bara gått några få år och Frasca är i full gång med Matteo som gör vinerna i ett garage som han byggt om själv.

Bakgrund Frasca

När så Matteo mötte Federico Raviola på en vintillställning sa det bokstavligen klick. Deras nästintill identiska bakgrundshistoria med uppväxt på landsbygden i Langhe, Piemonte visade hur mycket de har gemensamt. Som det stora intresset för vin, nördheten över de många mindre kända druvsorterna i Piemonte och självklart kärleken till hembygden. Matteo berättar att hans och Federicos första samtal aldrig verkade ta slut. De talade om vilka viner de gillar, hur vin ”ska” smaka, deras samsyn på hur vin ska tillverkas, ursprungsplatsens betydelse och om arbetet i vingården. Inte förvånande närde både också på en tydlig framtidsbild om hur deras barberavin skulle kunna smaka. Och av många fler mer eller mindre kända sorter som freisa, nizza och grignolino. Håll även utkik efter kommande rieslings … apropå Matteos tidigare jobberfarenhet.

-Riesling, ja den druvan gillar jag verkligen lika mycket som barbera, konstaterar Matteo som duckar lite elegant när han får frågan om barbera vs riesling – vilken väljer du?

Frasca ger okända druvor upprättelse

Att växa upp i en vin- och jordbrukarfamilj är inte en självklarhet även för den som bestämmer sig för att bli vinmakare. Och att med dom förutsättningarna hitta en själsfrände som vuxit upp med samma viner och berättelser är nästan för bra för att vara sant. Inte är det konstigt att det bubblar av vinmakarglädje på provningen med Federico och Matteo. Vid just det här tillfället fattas bara Curt.

På provningen i Stockholm får vi höra mer om i vilka jordar barberadruvan trivs, eller att grignolino fullkomligt älskar att vara på alla platser förutom i kalkrika jordar – vilket lustigt nog är precis där Frascas grignolino växer. De o-bra jordarna enligt skolboken. Men Matteo kontrar med att de med stor glädje och tillförsikt ser hur grignolino trivs och presterar utmärkt bra (precis där den egentligen inte trivs). Jag drar slutsatsen att det är den minutiösa skötseln som är anledning till framgången. Druvan freisa å andra sidan trivs helt klart bäst i mörka, näringsrika jordar. För alla som rest i de kulligare delarna av Piemonte klarnar bilden över hur viktigt det är att ta hänsyn till vingårdens läge och vilken druva som odlas.

Att Matteo redan var på gång med sitt egna projekt gjorde starkt intryck på Federico som säger att han blev otroligt hedrad och glad över frågan om att vara en del av Frasca. Det var bara några år sedan men känns som mycket längre konstaterar han, – det händer ju så mycket hela tiden och vi har så mycket vi vill göra!

Vinet i förgrunden med den ljusröda färgen är den fenomenalt roliga Frasca Grignolino

Recension och omdömen av provade viner från Frasca

Frasca Grignolino 2020 | TS 91817 | 202 kr | 75 cl | 4/5

Färgen är röd, genomskinlig. Doften bärig, tydligt jordgubbig men också stram. Lätt/medelfyllig, tydlig i bärsmaken av jordgubbar, rödfruktig med inslag av örter. Avslutar med en lättsam stramhet och ett aningen eldigt driv ger intrycket, sval och lätt textur kontra kraft, en slags motsättningarnas klondike. Trevlig!
LANSERAS: 20 januari 2023, 2 400 FLASKOR.

Frasca Freisa 2020 | TS 92650 | 191 kr | 75 cl | 3+/5

Blåröd färg, medelhög intesitet. Doft av mörka bär och något örtig. Medelfyllig, torr, stram och kärnig smak. Mörkfruktigt strama tanniner, en dos bläckig mörk frukt med drag av mineral smakar lätt av järn (trevligt!) i den något korta eftersmaken. Här har ni ett bättre, personligt husvin av en druva (freisa) vilken ligger genetiskt nära nebbiolo. Spännande som bra den!
LANSERAS: maj 2023

Frasca Barbera d’Asti 2020 | BS 57355 | 181 kr | 3/5

Mörk, blåröd och tät. Kärnig, tät blyertsaktig i doften med en touch av tobak. Fyllig, kärnigt fruktig och stram med stil! En eldig avslutning ger vinet ett lätt drag av obalans. Vill gärna se vinet i kommande årgångar, alternativt var mitt provarfokus ovanligt stramt eller flaskan kinkig. Helt klart -vin värt att prova och för att följa framgen.

Druvorna kommer från tre olika vingårdslägen i Nizza, Agliano Terme och Moasca. Snittåldern på rankorna är 20 år. Efter en försiktig pressning får vinet jäsa ut helt på skalen. Därefter lagring på ståltank fram till buteljering. Den genomgående idén är att göra en barbera som är mer drickbar direkt, som alternativ till kraftfullare barberaviner. 

Frasca Nizza 2019 | TS 92077 | 249 kr | 3+/5

Blåröd färg, tät. Doften stor, fruktig och lätt kärnig. Fyllig, stor med en dos stramhet, örtiga noter och smak av både frukt och bär. En lätt violton rundar av nyanserna med balanserade tanniner. Härligt smakrikt, kraftfullt vin utan att vara ”tung”. Omdömet är tummen upp men notera priset som är förhållandevis högt.
LANSERAS: 27 januari 2023

Vem är importör av Frasca, Piemonte

Panache importerar vinerna från Frasca. Under senare år har Panache haft många lanseringar av framförallt tillfälliga viner på Systembolaget. Företagets vision är att ha en vinportfölj som visar vinkonsumenter till alternativen och att människor gör skillnad.

Provningsnoteringarna är från december 2022.


Kategorier

Kategorier