Elke Jung
Pierre-Henri-och-Christophe-Gadais Père et Fils-Muscadet-Sèvre-et-Maine-copy-Elke-Jung

Gadais Père et Fils, möt vinmakarna i AOC Muscadet

Familjen Gadais har stark anknytning till byn Monnière-Saint Fiacre. Pierre-Henri är 5e generationen och jobbar nu med sin far Christophe Gadais.

Gadais Père et Fils är druvodlare och vinmakare i byn Monnière-Saint Fiacre. Området ligger på den halvö som har form av en trekant, mellan de båda floderna Sèvre och Maine där de mynnar ut i Loire. Appellationen är AOC Muscadet Sèvre et Maine.

Muscadet är Frankrikes västligaste distrikt och är del av Loire

AOC Muscadet ligger i den västligaste delen av Loiredalen i gränslandet till Atlanten där floden mynnar ut i havet. Appellation Muscadet Sèvre et Mains norra vingårdslägen touchar verkligen storstadens Nantes södra förorter. Men förvånande nog, just i den trekant av vingårdar mellan de två floderna och staden Nantes, är det (ko)lugnt och mycket lantligt. Av storstadens puls märks inget när man strosar runt i vingårdarna så som jag gjorde under besöket i september 2024.

SE VIDEON när Pierre-Henri och Christophe Gadais snabb-guidar oss genom vingården och vinkällaren.

Flera av distriktets domäner drivs som små familjeföretag. Vinbönderna är engagerade och att vi är på landsbygden är det ingen tvekan om, det är stor skillnad i jämförelse till större vinhus. Första besöket på min Muscadetresa var hos Gadais Pére et Fils, vinmakare och druvodlare med säte i byn Monnière-Saint Fiacre. Familjens arbetsområde är dock vidare och kan gå utanför appellationsgränsen till övergripande Muscadet. Pierre-Henri Gadias gör till och med spännande viner med beteckningen ”Vin de France”.

Gadais Père et Fils i byn Monnière-Saint Fiacre

Familjen Gadais har stark anknytning till den lilla byn Monnière-Saint Fiacre där de levt och verkat i generationer. Pierre-Henri Gadias är med sina 30+ år yngst och den 5e generationen. Sedan 2016 har han jobbat tillsammans med sin far Christophe Gadais.

På sidan av, men med fullt fokus, driver Pierre-Henri Gadais sin egna domän, Domaine de la Combe, som redan är EKO-certifierad. Perre-Henri tror på ekologiska odlingsmetoder, värnar den ekologiska mångfalden och har en stark framtidstro för region Muscadet, vinerna och sitt jobb.

Överraskande nog är inte alla i Muscadet lika entusiastiska av eko-metoderna, i alla fall inte bland den yngre generationen. Som aktiv i gruppen ”unga vinmakare i Muscadet” vet Pierre-Henri Gadais väl hur samtalen förs och han berättar,

– det är en utmaning och kräver hårt arbeta att odla ekologiskt. I Muscadet har vi utmaningar som ett fuktigt klimat vilket gör att vi måste hantera angrepp av mjöldagg. Och eftersom många egendomar är mycket små är det helt nödvändigt att bärga en normal skörd för att försörja familjen.

– Det fungerar bara att odla ekologiskt om man själv har en stark övertygelse om att det är rätta vägen att gå, avslutar Pierre-Henri Gadais.

Terroir i Muscadet Sèvre et Main är det nya heta

Gadais Père et Fils lägger ner ett genuint arbete på sina viner för att lyfta fram ”terroir”. Arbetsytan spänner över 50 hektar egna vingårdar med över 100 olika odlingsplatser (plots), som alla har olika jordar. Druvorna, endast melon de bourgogne enligt appellationen, vinifieras därefter till ett stort urval olika viner. Det mest ikoniska vinet i Sverige, om man avser ett vins igenkänningsfaktor, är Muscadet Sévre et Maine sur lie La Grande Réserv du Moulin (artikelnummer 2275).

Ett fräschare och krispigare vitt vin får man leta efter, framförallt i samma prisgrupp och om man ska jämföra med vinerna som varit på Systembolaget lika länge. För redan i början av 1990-talet kom Gadais Père et Fils okomplicerade muscadetvin till Sverige. Lägg till att det från start har hyllats av vinskribenterna ”som ett köpvärt torrt vitt, fräscht vin”. Kan tillägga att det fortfarande är ett av Systembolagets mest sålda vita viner i sin prisgrupp.

I provningen hos producenten gillade jag speciellt:
1. Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2022
2. Monnières-Saint Fiacre 1947 Clos Mouton 2016
3. Peninsula 2012
4. Les Perrières Monopol 2019, från en blott 1,4 hektar vingård.

LÄS MER, DJUPARE om AOC Muscadet.


Vad är skillnaden mellan beteckningarna AOC och AOP

AOP är den europeiska motsvarigheten till AOC.

AOC dök upp första gången i Frankrike på 1930-talet medan AOP antogs av Europa 2009.

Den enda skillnaden är att den ena är nationell och den andra europeisk. Men observera att ett vin inte kan betraktas som SUB (skyddad ursprungsbeteckning) om det inte först har fått AOC-status.

LÄS MER OM
Druvan melon de bourgogne.
AOC Muscadet, om alla underappellationer samt Cru Communal.

Kategorier

Kategorier