Elke Jung
Burg-Ravensburg-Kraichgau-Sulzfeld-Elke-Jung

Heitlinger och Burg Ravensburg

Ingen kan missa med vilken stolthet Claus Burmeister talar om sitt team, området Kraichgau samt egendomarna Burg Ravensburg och Weingut Heitlinger.

I provningen av de båda husens pinot noirviner ger Burmeister en fantastisk introduktion
till några av Tysklands bästa röda viner och Badens VDP. GG pinot noir.

Resan i Baden fortsätter norrut. Till Kraichgau som är ett av Badens nio vindistrikt. Platsen är mellan floderna Rhen och Neckar. Det är nästan 20 mil mellan Freiburg i söder till min destination Odenheim i Kraichtal. Bilresan tar lite över två timmar. Besök hos Burg Ravensburg och Weingut Heitlinger står på listan och min värd är erfarne vinmakaren Claus Burmeister.

Claus-Burmeister-Weingut-Heitlinger-Burg-Ravensburg-Baden-copy-Elke-Jung

Vinmakaren Claus Burmeister

Claus Burmeister (bild ovan) växte upp på Burg Ravensburg där hans far var vinmakare under hela sitt arbetsliv. Att Claus valde att studera vin och fortsätta där pappan slutade är därför inte förvånande. Samma yrkesrelaterade arvsföljd förekommer ofta i vinvärlden. I alla fall när det gäller familjeegendomar.

Det som sticker ut och till och med imponerar med Burmeister är att han, utan familj- eller ägarintresse, har valt att stanna i Kraichgau. På samma egendom som tidigare sköttes av pappan. Sedan 2009 har den nye ägaren dessutom fört in ännu en egendom (Weingut Heitlinger) i portföljen. Burmeister som stannade kvar, fick i ett slag ”dubbelt” upp med jobb.

Claus Burmeister ansvarar med andra ord för två egendomar i Kraichgau som är distinkt olika samt odlingar på 120 hektar. Varav närmare 80 procent är klassade som Tysklands bästa vingårdar av sammanslutningen VDP, Verband Deutscher Prädikatsweingüter.

Den minutiösa skörden

Den årlig produktionen på de båda egendomarna är 750 000 flaskor vilket betyder ett genomsnitt skördeuttag om 55 hektoliter per hektar. Jämför till snittet i Tyskland som ligger på 89,7 hl/ha (uppgift från år 2022, källa: deutscheweine.de/).

Alla druvor plockas för hand av ett 100 personer stort team. Under 2010 konverterades båda egendomarna till ekologisk odling. Nu gäller implementering till biodynamisk odling. Med den nye ägaren startade ett stort ännu pågående restaureringsjobb av alla vingårdarna med fokus på 25 hektar Grosses Gewächs. Inte att glömma att det årligen sker löpande renovering i alla vingårdar. Förvaltning och den skötsel som Claus Burmeister bedriver är med andra ord synnerligen aktiv och han är en lika petnoga-med-detaljer-man som analytiker.

Vi tänker en eller två generationer framåt. Jag har förmånen att få arbeta med en ekonomiskt stabil ägarfamilj och därför kan vi planera för framtiden.

Långsiktighet gäller även den stora grupp skördearbetare som återkommer varje år.

”Jag kan inte be folk åka iväg två veckor för att senare komma tillbaka för att starta skörden på en helt annan dag. Bra samarbete bygger på överenskommelser och respekt. Kan vi inte sätta igång som det var planerat finns andra uppgifter till alla”, säger Claus Burmeister.

Bourgognelika viner på Weingut Heitlinger

Weingut Heitlinger är, kan man säga, specialisten på pinot-druvor med viner som är bourgognelika. Men traditionen att odla pinotsorter är inget nytt utan grundar sig på jordmånen som hör till egendomen. Det är inte en slump att pinot noir passar på den bitvis rödvioletta kalkstensjorden i Königsbecher VDP.GG.

Eller chardonnay på Heinberg VDP.GG samt weissburgunder på Eichelberg VDP.GG som båda är på kalkhaltiga märgeljordar medan grauburgunder briljerar på den röda märgelstensjorden på Spiegelberg VDP.GG.

VDP. egendomarna Heitlinger och Burg Ravensburg

Tanken, enligt Claus Burmeister, är att fortsätta förvalta tidigare odlares drömmar och att göra ännu bättre (jobb, viner, skötsel av vingårdar m m). Exempelvis var grundarfamiljen Heitlinger bland de första i Tyskland att lägga (utveckla) viner på franska ekfat. Att lagra vinerna på fat görs fortfarande men inte på samma sätt vad gäller tid eller storlek på fat. Bara 10 procent av Heitlingers odlingar är rieslingdruvor. Motsatt förhållande gäller för Burg Ravensburg vars odlingar består av 80 procent av riesling.

”Ett vin måste spegla sitt ursprung och växtplatsen”, konstaterar Claus Burmeister. Han säger också att ”detaljerna ligger i arbetet som görs i vinkällaren.” Det är alltså inte bara själva vingården – eller väder – som avgör den slutliga vinsmaken, enligt Burmeister.

Att hans kunskap spänner över årtionden och inkluderar varje enskild del i lika många olika vingårdar och på många olika platser, är sant. Lägg till att Claus Burmeister ”gillar” vin, att dricka vin, är ödmjuk och väldigt nyfiken. Alla några av de anledningar bakom den framgång Burg Ravensburg och Weingut Heitlinger har.

Klimat och jordmån i Kraichgau

Klimatet i Kraichgau är gynnsamt för vinodling och jordarna är bördiga. Förutom spannmål räknas sparris och druvor till distriktets rariteter. De goda förutsättningarna är kända sedan länge. Druvor planterades redan av Romarna i Kraichgau. Vilket styrks i dokument om odlingar på Burg Ravensburg daterade år 1251.

Det gör egendomen till en av världens äldsta med topplägen vilka nu precis som då ligger på kullarna nedanför borgen i riktning mot söder. Platsens böljande kalkjordar är utan tvekan spektakulära. Att inte känna historiens vingslag när på plats är omöjligt om ni frågar mig. Historiska är även namnen på de klassificerade VDP.GG. lägena Husarenkappe, Löchle och Dicker Franz.

Heitlinger Genusswelten är helheten

Efter en utsökt middag på restaurang Albatross är övernattning på eleganta Hotell Heitlinger Hof mer självklar än en slump. Både hotell, rekreation och vinegendomarna är del av en större satsning som grundaren Heinz Heiler startade upp under namnet ”Heitlinger Genusswelten”.

Det var när Weingut Heitlinger hamnade i kris 2009 som affärsmannen Heinz Heiler klev in som investerare. Med en faiblesse för goda viner, mat och rekreation ville han satsa på alla dessa värden. Så kom det sig att två vinegendomar, två hotell, två restauranger samt en 18-håls golfbana nu ingår i den familjekoncern som drivs som en tajt enhet.

Att Weingut Heitlinger och Burg Ravensburgs viner kan njutas till mat eller i äldre årgångar på restaurangerna är självklart. Precis som att man efter en aktiv dag på tur i vingårdarna eller på golfbanan kan njuta av mat i internationell toppklass kan övernatta på hotellet.

På gång i Kraichgaus vingårdar

Som stor anhängare av weissburgunder (pinot blanc) har Claus Burmeister varit pådrivande för att lyfta fram sorten bland premiumvinerna. Jordarna i området, som består av keuper vilket är ett jordmaterial av olika leror och märgel bildat av sandsten och finkornigt slam, passar exempelvis weissburgunder perfekt.

Redan 2015 grundade Burmeister tillsammans med 14 andra vinegedomar i Kraichgau ”Die Weisser Burgunder Charta” för att stärka och lyfta de vita pinot blanc-vinerna.

Under besökte provade jag exempelvis utmärkta Hilsbach Reserve 2021 GG och Eichelsberg Pinot Blanc 2017, den senare visade tydligt den höga ingångsnivån och hur väl vinet kan åldras.

Intrycket från provningarna (provade framförallt Heitlingers portfölj) är mycket positiva. Förutom att pinot noir och chardonnayvinerna briljerar utmärker sig:
1) prisnivån på vinerna – kontra kvalitet – från framförallt Weingut Heitlinger är ytterst modest.
2) den genomgående höga kvaliteten, en internationell flärd med en fläkt av Bourgogne, utan att för den skull tappa personlighet.
3) vinernas goda utvecklingspotential.

MER
Se filmen med Claus Burmeister i vingården VDP.GG Königsbecher.
Elegant pinot noir från Kaiserstuhl i Baden, Tyskland

Kategorier

Kategorier