Elke Jung
koll-pa-rod-bordeaux-i-septemberslappen-recension-elke-jung

Koll på röd Bordeaux i septembersläppen

Ta tempen på ”röd Bordeaux” med ett nedslag i månadens TS lanseringar på Systembolaget. Fyra bordeauxviner släpps under september.

Röd Bordeaux känns som ett direkt eftersatt vin med få lanseringar på Systembolaget. Av den anledningen är det inte heller konstigt att samtalen tystnar. Få stilar är dock lika klassiska när allt sitter som det ska, precis som att vinerna kan vara helt underbara till mat.

Men det fanns en tid när bordeauxviner kunde läsas om i var och varannan vinspalt. Mest de röda men även vita vinerna och såklart de fantastiska söta från Sauternes med grannkommuner.

Fenomenet är inte bara svenskt, det går inte att skylla på Systembolaget, utan gäller i stort. Förutom vinerna som tillhör världseliten, the unicorns of wines, har det funnits både det ena och andra att önska vad gäller kvalitet kontra pris. Med följd att ”vanliga” vinälskare i bemärkelsen med god budget men inte med obegränsade medel helt enkelt har tappat intresset och väljer mer ekonomiska alternativ. Hur kunde det bli så här och är det möjligen så att Bordeaux’s viner blivit ”för dyra”?

Svaret på frågan om hur Bordeaux hamnat på efterkälken är inte entydig och kan inte ens ringas in i en handfull anledningar: för det resonemanget krävs en hel artikel. Det är inte i den här texten.

Systembolaget lanserar fyra röda bordeauxviner i TS under september

Ta tempen på ”röd Bordeaux” med ett nedslag i månadens TS (tillfälligt sortiment) lanseringar på Systembolaget. Fyra bordeauxviner släpps under september.

1. Château Tour Seran 2020 | TS 92363 | 259 kr | 4/5

Bordeaux, Médoc
Om vi ska ranka kändisvin är Tour Seran mitt hetaste tips. Blenden är signerad svenske Andreas Larsson, Worlds best Sommelier 2007, numer eftersökt konsult med världen som arbetsfält. I Château tour Seran får man ett wow bra val bland ”röd vardagsbordeaux”.

Doft och smak är nyanserade, av mogna svarta vinbär, en touch av korinter och plommon, inslag av ceder, kaffe och fat. Vinet är fortfarande ungt och vet av egen erfarenhet att om man sparar en flaska i bara fem år utvecklas smaken och släpper fram mer ”Bordeaux” magi (tobak, läder, fat, härligt friskhet och smak av mogna mörka bär) . Klockrent köp för pengarna!
LANSERAS: 22 september, 4 800 fl.

2. Le Petit Ducru de Ducru-Beaucaillou 2019 | TS 92041 | 399 kr | 3+/5

Bordeaux, Saint-Julien
Kraftfull, stor och mörkfruktig med drag av bär, en touch av körsbär, mörk choklad, mocka, ceder och en tilltalande drag av nya fat. Fin kombination av modern bordeauxtolkning (maffiga fat, sötare bärinslag) i kombination med klassiskt snitt som för mig är en frisk syrlig linje. Dricker vinet nu, trevligt men inte super-duper-fantastisk.
LANSERAS: 1 september, 840 fl.

3. Château Fleur Pourret 2017 | TS 92185 | 399 kr | 3/5

Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
Utmärkt doft med de klassiska dragen från mörka bär, läder, tobak och fat. Smaken är på ett sätt förvånande (med intrycken från doften i minnet) lätt. Lägg till tydligt frisk och kärnig av en rejäl skopa lika friska vinbärstoner. Kropp och eftersmak upplevs som ”tunn”. Vinet lever inte upp till till höga förväntningar mer än till ett, okej. Lär smaka som bäst till mat – satsa på en klassisk middag med grillad entrecote. Kan bli riktigt gott!
LANSERING: 15 september, 3 600 fl.

4. Clos Cantenac 2020 | TS 92311 | 499 kr | 3-/5

Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru
Doften är liten, sluten. Smaken fyllig, mörkfruktig, kärnig av vinbär med en puff av viol och kanske, tobak. Helhetsintrycket är att det är ett slutet vin, som just nu är i en riktigt tjurig, snipig fas. Köp och lägg undan, kraften finns men nyanserna måste fram och det enda som kan hjälpa är tid.
LANSERAS: 8 september, 600 fl.

Kategorier

Kategorier