Elke Jung
les-freres-couillaud-chateau-de-la-ragoutiere-i-muscadet-Elke-Jung

Les Frères Couillaud & Château de la Ragoutière i Muscadet

Amélie Dugué-Couillaud är 7e generationen vinmakare och druvodlare på Château de la Ragoutière utanför byn Vallet i nordöstra Muscadet.

Som 7 generationen representerar Amélie ett imponerande tidsfönster som innebär att hon besitter en svårslagen erfarenhet av nedärvd kunskap. Och som kvinna sticker hon än idag ut i det mycket traditionella vinområdet Muscadet. Det är först under de senaste 10 åren som vinbönderna kunnat notera ett ökande intresset hos den yngre generationen för vinodling och fler kvinnliga vinmakare.

Från 2018 driver Amélie företaget tillsammans med sin man Vincent Dugué-Couillaud. Med det sagt har de arbetat på gården långt innan dess. Amélies är uppvuxen på vingården, sedan har de båda jobbat tillsammans med pappan och därpå hans bror. Farbrodern gick i pension 2018.

Makalösa vinet Château de la Ragoutière Muscadet Sèvre et Maine sur lie från 1959!

Nu förvaltar det ambitiösa paret 85 hektar vingårdar samt ytterligare mark som hyrs på långtidskontrakt. Ekoodling är framtiden och arbete pågår över hela linjen för att ställa om.

Självklart har de med tiden satt sin egen prägel på vinerna. På alla frågor om hur vinmakningen ska göras, hur vinerna ska smaka eller vad som ska göras i källaren kommer lika snabba som eftertänksamma svar.

– Vi talar alltid om det här eller om nästa steg, skrattar Amélie samtidigt som hon pekar ut de underjordiska tankarna där vinerna lagras på fällningen.

Cru Vallet står för generösa Muscadetviner

Idag är Vallet en av Muscadets 10 Cru Communal. Vallet ligger i östra, nordöstra delen av Muscadet. Här startar faktiskt växtsäsongen lite senare så risken för frost är inte är lika överhängande. Med en blygsam höjdskillnand till övriga Muscadet kommer även något svalare temperaturer. Samt att vädret också är lite annorlunda, kalla det spirande ”inlandsklimat”, i jämförelse till de mer tempererade områdena närmare kusten.

Den djupa jorden är sandig eller är av lerblandad sand. Det finns ett lager av micha shist, som är glimmerskiffer samt den i Muscadet så berömda Gabbro, vilket är en grovkornig sten rik på mineraler.

SE FILMEN med Amélie Dugué-Couillaud och besöket på Château de la Ragoutière i Muscadet.

Klimatförändringar är ännu positiva generellt men ingen vet med bestämdhet

Det var Amélies far som, tillsammans med sina bröder, köpte de 30 hektaren mark som hörde till 1300-tals slottet Château de la Ragotière utanför byn Vallet. Året var 1979. Pappan drömde om att odla många olika druvor så för honom var det nödvändigt att köpa fler vingårdar.

En annan krass sanning var att muscadetvinerna då var mycket svårsålda. Intresset var svalt för distriktets skira Muscadetvinerna av druvan melon de bourgogne. Det var under 1970-80-talen. Till skillnad från chardonnay som var ett vin alla ville ha.

Det förklarar varför Dugué-Couillaud har odlingar av chardonnaydruvor på egendomen. Pinot noirdruvorna kommer från hyrda vingårdar. Båda sorterna är annars ovanliga i Muscadet och de är inte ens tillåtna i vin med ursprungsbeteckningen AOC Muscadet. Vinerna säljs i så fall som IGP Val de Loire eller Vins de France.

  • I Sverige på Systembolaget just nu, mars 2024.
    Röda: La Désirée Pinot Noir 2022 | nr 54602 | 117 kr | 3+/5. Druvorna kommer från hyrda vingårdar.
    Vita: La Désirée Chardonnay 2021 | nr 6321 | 109 kr | 4 av 5. Druvorna växer på egendomen.

Men pappans dröm om ”att odla många olika druvor” lever i allra högsta grad kvar, konstaterar Amélie Dugué-Couillaud. Hon säger att hon uppskattar chardonnay och pinot noir och vem vet vad framtidens odlingar klarar att producera när klimatet ändrar sig, avslutar Amélie.

Vinprovning med Les Frères Couillaud & Châteaue de la Ragotière

Förutom de klassiska vinerna Muscadet, Sèvre et Maine sur lie samt Cru Communaux gör Les Frères Couillaud också ett vitt vin av melon de bourgogne av mycket gamla druvstockar som heter Vieilles Vignes. Utöver dessa görs spännande experiment i källaren med lagring, och eller, jäsning på amfora eller i ägg av olika storlekar och i olika typer av lera.

Min personliga favorit i provningen:
Châteaue de la Ragotière Vieilles Vignes 2022 | nr 76739 | 129 kr | 4+/5

  • Och till alla som söker vin utöver de vanliga (för en spottstyver ska tilläggas) eller vill kittla smaklökarna lite extra rekommenderas de två cru-vinerna:
    1. Vallet 2017 | 79950 | 199 kr | – med hela 44 månader på jästfällningen.
    2. Mouzillon-Tillières Muscadet Sèvre et Maine 2018 | nr 56641 | 199 kr | -lagrad 35 månader på jästfällningen.

Lagring på jästfällningen för Muscadetvinets olika kvaliteteter

Muscadetvinets specialgren är ”sur lie”, vilket innebär att vinerna lagras på jästfällningen specifikt för ursprungsbeteckningen Muscadet Sèvre et Mains sur lie.

Lagringen görs i källaren, traditionellt i underjordiska tankar som är klädda med glas eller kakel på insidan. Momentet kallar fransmännen för elevage. Med en ”sur lie” beteckning har vinet lagrats på jästfällningen minst 6 månader.

LÄS MER, DJUPARE om AOC Muscadet.

Cru Communal innebär att lagringstiden är minst 18-24 månader. Vissa producenter vill förlänga lagringstiden. Exempelvis som båda vinerna ovan, Vallet 2017 och Mouzillon-Tillières Muscadet Sèvre et Maine 2018.

Vem sa att Muscadet bara passar till skaldjur och alltid är ett vin som ska drickas ungt?

Elke Jung, efter resan i Muscadet Sèvre et Maine, september 2023.

Avslutningsvis
Muscadetvinerna som lagras på jästfällningen är unika och med lagring på jästfällningen, ”sur lie” har vinet fått ytterligare en dimension i smaken. Min förhoppning är att vinentusiaster snart kan ta del av mer kunskap och nördiga samtal om ”jästfällning” (finns otroligt många varianter, eller kombinationer av jästfällning och vad dessa skillnader kan göra för vinsmaken) samt lagringstidens (lång eller kort tid) betydelse för ett vitt vins smak.

Kategorier

Kategorier