Elke Jung
Columella-provning- 4-årgångar-vertik calt-asting-4-vintages-Columella

Palladius och Columella – provning av 4 årgångar

Röda Columella är vinlandet Sydafrikas svar på franska Rhône. När som allra bäst ska tilläggas. Och givet att du själv, om du får tag på en flaska, har sinnesnärvaro att vänta, vänta och vänta lite till. Vita Palladius flörtar också med rhônedalens sorter men parerar det traditionella med både EKO och klimatförändring i åtanke.

Förra gången Eben Sadie var i Stockholm var en solig försommardag 2011. Då provade vi Columella 2009 som fatprov (dvs ännu ej buteljerat vin). Men oavsett dess ”ofärdighet”, ett fantastisk vin redan då. En sen vårdag 2022 är det återigen dags för provning för att Eben Sadie är i stan. Vi ska återigen få prova, bland andra, 2009 men nu med +10 års lagring.

Sydafrikavin när som bäst med Eben Sadie

Hans viner har väckt reaktioner. Inte bara för vinernas smak som på ett förunderligt sätt lyckas kombinera kraft utan att vara hårda. Och med en livsnerv som siktar mot evigheten. Sadies viner sticker också ut för de kostar mycket pengar. För att vara vin från Sydafrika vill säga. Så sätt gärna in Sadies viner i ett franskt sammanhang och voila – nu är prisbilden direkt ”normal”.

Lägg till att i perspektiv till hur de tillverkats som av vilka druvor, från vilken plats, hur vinerna hanterats i källaren i kombination med deras fenomenala förmåga att utvecklas – och hallå, hur de gör det – är diskussionen om pris direkt fånig. Jag avslutar därför här och hoppas att recensionerna nedan kan förmedla smakerna rättvisa. Läs mer om provningen och Eben Sadie här.

Palladius-provning-4-årgångar-vertikalprovning-recension

Palladius, ekologiskt vitt vin från Sydafrika bland landets främsta

Till skillnad mot Columella som inte ändrats mer än vart 10 år har vita vinet Palladius genomgått förändringar oftare, det vill säga ungefär var 5 år. Från början bestod druvblandningen av fyra sorter: chenin blanc, chardonnay, viognier och grenche blanc. I dag är de 11 och druvor med bl a verdelho och assyrtiko som är med för att ge friskhet och fräschör. Från årgång 2003 lagras 1/3 del av Palladius på fat.

På fältet har fokus senare år varit på en vingård med chardonnay för dess extraordinära förmåga att ge druvor med friskhet och mineralitet. Odlingarna är på sandstensjord och vinrankorna är planterade som bushvines (friväxande, liknande buskar) och ligger i det kustnära området från Swartland upp till Dwarskerbos och Elandsbay.

Webblansering av Palladius 2020

Sedan artikel skrevs och las ut har jag fått tillfälle att prova ytterligare en årgång av Palladius och det är 2020. 98 flaskor lanseras som ett webbsläpp (bokningen är öppen kl. 10-12).

Palladius 2020 (90123), Sadie Family Wines, Coastal Region Sydafrika, 719 kr
Druvor: chenin blanc, grenache blanc, viognier, chardonnay
Torr, fyllig, fruktig med inslag av fat, aprikos och persika, mogna äpplen, tydlig mineraton, knivsudd örter. Perfekt balans. Lägg till att här finns kraft i överflöd och för många år framöver.
Omdöme: Utmärkt, elegant vin som fullkomligt ”vrålar” att det behöver lagras.
Betyg: 4+

Palladius, vertikalprovning 4 årgångar 2003 – 2019


Palladius 2003 • 5/5

Gul, gyllene färg. Stor fruktig och lätt rökig doft. Smaken är torr, fyllig, nyanserad och komplex av gula exotiska frukter, aprikos med inslag av nötter, touch av kaffe. Elegant, stor. Eftersmaken var ändlöst.

Årgång 2003 var ett mycket varmt år även i Sydafrika. Eben berättar att detta är det svåraste vin han gjort någonsin gjort, buteljerat med och av kärlek.

Palladius 2007 • 5+/5

Orange, lätt röda stick. Saltstänkt, lätt nötig doft med drag av sherry och mineral. Torr, fyllig smak som är rikt fruktig, mogen, yppig med tydlig saltkant och smak av mineral, inslag av örter och lätt kryddiga drag, mogna exotiska frukter med en lätt brödig twist.

Palladius 2013

Ljusgul. Fruktig. Torr, fyllig smak med tät textur, inslag av vita frukter, touch av kryddor, inslag av exotiska gula noter, bra syra, lätt mineralton och skön sälta i avslutningen. 2013 lagrades inte på fat men väl i ägg av lera och cement.

Avstår att betygsätta vinet då många med mig upplevde en mikroskopisk osynk i smaken. För när på denna nivå tål viner den hårdast av bedömningar. Men glöm inte att jag ändå rankat 2013 som ett mycket bra vin!

Palladius 2019 • 4/5

Ljusgul. Lätt gröna stick. Stor, örtig doft med en tydlig dos rökighet.
Torr, fyllig smak med tät textur, fruktigt fokus, vita och gröna frukter som päron och persika, med en slumrande rökighet i kulissen. Bra längd, spänstig. Ungdomligt frisk, ännu sluten nyansrikedom och stram komplexitet. Vin att lagra!

Röda vinet Columella, Sydafrikas svar på Rhône

Första årgången av Columella lanserades 2000 och Eben Sadie gav sig själv ett löfte att inte göra några som helst ändringar i det ursprungliga receptet de första 10 åren. År 2010 genomfördes välgrundade förändringar som, att druvorna plockas lite tidigt för att matcha en alkoholhalt på 14%, inga så kallade punch-downs görs och andelen ny ek i faten sänktes till runt 10%. Vidare flyttas vinet efter 12 månaders lagring på fat till stora liggare för ytterligare ett års lagring. Andelen hela klasar, whole clusters, under jäsningen har varit mellan 30-40% ända sedan 2010.

Columella-provning- 4-årgångar-vertik
calt-asting-4-vintages-Columella

Vertikalprovning 4 årgångar Columella 2005-2019


Columella 2005 • 5+/5

Färgen är mörkt röd med blå skiftning. Doften är makalöst häftig, nyanserad, lätt rökig, fruktig och örtig med en underliggande stram attityd där man anar draget av svarta oliver. Smaken fyllig, mörkfruktig, lätt kärnig med en bred stor aura där inslag av bär, läder, örter och kryddor vävs in. Komplex.

Columella från goda året 2005 är inte på långa vägar mogen, även om frukten ändrat karaktär och smaken kan upplevas som lite mer torr. Ge vinet +10 år.

Columella 2009 • 4+/5

Mörkröd, tät. Stor doft av choklad, plommon, läder och örter. Fyllig tät, chokladig smak av mörka bär, kaffe, spänstigt fruktiga tanniner. Ung, tät och komplex. Vinet upplevs som aningen slutet och i jämförelse till 2005 är stilen möjligen mer elegant (om det inte är den ungdomliga tonen som spelar in). God nu men kan givetvis sparas, uppskattningsvis 15 år till.

Columella 2014 • 4/5

Röd färg med hintar av blått. Stor, mörkfruktig och lätt blommig doft. Fyllig, rödfruktig med inslag av röda bär, örter och en hint av fat. Mjuk, rund elegans,mycket nyanserad med tydligt drag av ”snygghet”. Uppskattningen är att vinet kan utvecklas mycket länge och målbilden är 2045.

Balanserat år, carignan och tinta barocca finns i blandningen. 70% whole cluster, 12 mån lagrad på 12% ny ek, racking 12 månader, därefter nya ”big foudres”. Columella 2019, 4/5
Rödblå färg som i jämförelse till övriga inte är så tät i färgen. Doften är stor, örtig. Smaken fyllig, stram, rödkärnig, tydligt örtig, touch av viol och med ett makalöst friskt driv av mineral. Det senare ger vinet en härligt nervig framtoning som är intressant. Slank, snygg och ung. God nu men hallå, vänta minst 20 och kanske 30 år till.


2023 års lansering av Columella och Palladius

Det årliga släppet på Systembolaget görs som webblanseringar den 26 och 27 januari. Då lanseras även fler viner från The Sadie Family Wines – missa inte det!


Kategorier

Kategorier