Elke Jung
nya-viner-tips-recensioner-av-elke-jung

Nya viner 25 augusti – bästa tipsen

Bästa tipsen bland nya viner 25 augusti. Satsa på ett vitt vin från Vézelay i Bourgogne plus en röd Chianti Classico extra allt.

Systembolaget fortsätter lansera tillfälliga viner och andra drycker varje fredag. Sortimentet kallas internt, TS, det vill säga tillfälligt sortiment. Lanseringarna kallas tillfälliga för att dryckerna släpps ett begränsat antal flaskor, ibland så få buteljer som 12 eller färre. Ett vanligt släpp bland de tillfälliga är mellan 100-300 flaskor.

De mest sällsynta produkterna (vin eller sprit), sammanfaller ofta med hög prisnivå, kommer i än färre flaskor. Då sker lanseringen på nätet, veckodagen torsdag och kallas webb-lansering.

För winelovers är det i TS-gruppen det ”händer” och därför är det intressant att bevaka nyhetsuppdateringen. För tillfället är det enda irritationsmomentet att TS-vinerna inte kan beställas från en butik till en annan. Förhoppningsvis reder Systembolaget ut just den här logistiska knuten under hösten. Då kan alla Sveriges vinintresserade få samma tillgänglighet som boende i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Ett vitt och rött vin, 2 bästa tipsen 25 augusti

1. Vézelay Galerne Montanet-Thoden 2020 | TS 91318 | 249 kr | 75 cl. | 4+/5

La Sœur Cadette, Bourgogne Frankrike. LANSERAS: 240 flaskor.
Torrt, fylligt vitt vin av ekologiskt odlade chardonnaydruvor som vuxit i lerig jord fullmatad av fossila lämningar och en del kalksten. Tillverkningen är naturlig och ”enkel” med minsta möjliga handpåläggning. Smaken är nyanserad, mycket frisk och fruktig av gula äpplen och päron, en touch av exotiska frukter som en skön fruktmognad, inslag av citrus, blommor, mandel och kryddor. Drick nu men också fin att spara fem år.

Bourgogneappellationen Vézelay gränsar till den stora nationalparken Parc Naturel Régional du Morvan. Området som är magiskt vackert är en variation av traditionellt jordbrukslandskap med åkertegar, beteshagar, skog och vinodlingar om vart annat. Kanske är Vézelay fortfarande den minst kända i Bourogne vilket kanske inte är förvånande med tanke på läget som är hela 12 mil nordväst om staden Beaune. Få tar sig tid för resan.

Naturen bjuder verkligen in odlarna att arbeta ekologiskt och många är som Valentine Montanet certifierade. Den återkommande vinden med namn Galerne bidrar än mer till de gynnsamma odlingsförutsättningarna när den sveper in över Vézelay från nordväst. För Valentin Montanet som skickligt driver sina frånskilda föräldrars (un-speakable terms) respektive egendomar är de största utmaningarna förmodligen på det mänskliga planet.

Framgångarna är välförtjänta för Valentin Montanet och egendomarna Domaine de la Cadette och La Sœur Cadette (mamma Catherine Montanet) samt Montanet-Thoden (pappa Tom Thoden) uppmärksammas allt mer.

2. Chianti Classico Fontodi 2020 | TS 92581 | 329 kr | 75 cl. | 4/5

Fyllig, ung Chianti Classico när som bäst. Bra vin för alla som vill spara och lagra. Smaken är nyanserad, körsbärskärnig, lätt parfymerad med inslag av kryddörter, oliver plus en hint av läder. De torrstrama tanninerna är vinets signum och smakar förförande läckert. Lägg till vinets potential att utvecklas. Bjud till smörstekt Karljohan och en lyxigare pasta – mumsfillibabba!
Lanseras: 1 200 buteljer.

Det släpps för övrigt ytterligare två trevliga Chianti Classicoviner: Valiano Chianti Classico 2020 | TS 92565 | 159 kr och den lite mer utvecklade Chianti Classico från Castell’in Villa | TS 92296 | 249 kr

Kategorier

Kategorier