Elke Jung
philippe-guigal-specialisten-i-rhone-Elke-Jung

Philippe Guigal specialisten i Rhône

Philippe Guigal säger att tiden står stilla i Rhônedalen. Tanken svindlar av bilder från romantiska vinkullar. Men det är snarare de prisvärda vinerna som gör Rhône helt rätt.

Hos mig far tankarna iväg från böljande kullar till branta vingårdslägen, makalösa utsikter, den slingrande floden Rhône och inte minst att det över alla vackra synintryck vilar en stillsam harmoni. ”Tiden som står stilla” är som buljongtärningen av tradition och romantik i ett. Som ett manifest av något vi förlorat och som saknas i världen.

Mina uppmålade bilder är dock inte desamma som det vad Philippe Guigal talar om. Är man odlare och vinmakare med försäljning till många av världens länder är utmaningarna business, här och nu. Att se förändringar och anpassa sig till nya spelregler hör till jobbet. Precis som att ha god omvärldskoll. Det är påtagligt hur konkurrensen hårdnat i vinvärlden och rapporterna om överproduktion började dugga tätt under 2023. Nu är de många producenter som tävlar om en stadigt minskande skara konsumenter.

”Tur att USA är en växande marknad för vin”, konstaterar Philippe Guigal. Sedan säger han att det bästa han vet är att vara hemma, i vinkällaren och ute på fälten.

Jag är vinmakare. Därför spenderar jag mer tid i vingården än att vara på resa.

Philippe Guigal, Stockholm april 2024.

En liten anekdot om hur arbetsdagen för Philippe Guigal ser ut är att han kliver in på kontoret, som är i anslutning till vinkällaren, runt 6.30 varje morgon falla dagar förutom söndagar. Då har hans far, Marcel Guigal 84 år, varit på jobbet sedan 04.15 prick. Rutinen har varit densamma så länge Philippe, som är 3e generationen i familjeföretaget, kan minnas.

”Det är en förmån att få arbeta med pappa som nu tar sig an den 64e årgången”, småskrattar Philippe samtidigt som han konstaterar att 2024 han gör sin 31a årgång.

”Man har bara en chans per år och då gäller det att var påläst och beredd”, konstaterar en allt muntrare Philippe Guigal. Det märks att samtalet handlar om något han brinner för, om vingårdarna och källaren där vinerna mejslas fram.

”Den globala uppvärmningen började synas 2001 hos oss. Sedan dess har vi skördat druvor med god mognad och precis som andra vinmakarna i Rhône har vi inte behövt chaptalisera”, berättar han. Momentet chaptalisering var mycket mer vanligt i vintillverkningen (i Rhône) under 1980-talet. I och med att klimatet ändrades har det inte bara som man tror bara påverkat vingårdarna. En förändring avspeglas även i själva smaken varför ekfaten som används för att lagra vinerna också har behövt ändras. Sedan 2003 har Guigal därför en egen tunnbindare.

LÄNK TILL WIKIPEDIA – CHAPTALISERA

Varmare klimat är en anledning till att Rhôneodlarna kunnat jobba på med goda resultat senare år. Således har vinerna fått större uppmärksamhet internationellt framförallt. Samtidigt som de röda, både från norra och södra Rhône låtit tala om sig mer, är det ändå de vita vingårdslägena som breder ut sig alltmer. Intresset för de vita vinerna är stort och många producenter söker efter svala odlingsplatser. De mer pålästa vinälskarna har faktiskt hittat till vita från Rhône för vinernas goda förmåga att passa middagsbordets många, och olika rätter. Flera av distriktets mer namnkunniga vita viner är från Guigal.

– Det jag menar när jag säger att tiden står stilla hos oss är att prisutvecklingen på vinerna från Rhône inte är i närheten av hur det ser ut i övriga distrikt, säger Philippe Guigal.

Min fundering hoppar återigen tillbaka till ursprung (och böljande kullar) i försök att hitta jämförande exempel. Självklart står sig merparten av Frankrikes vinområden slätt i jämförelse med Bourgogne. Tätt efter följer ledstjärnan ”per se”, Bordeaux och Champagne, utan att göra någon gradering. Men de är bara tre exempel av många franska vindistrikt. Nöjer mig med att konstaterar att det hårdnar på toppen och självklart mäter sig Philippe Guigal med eliten.

Recension av Guigals Tavel Rosé 2022 ”Topp 3 rosévin till mat och vinvänner”.

Det råder således ingen tvekan om att Guigal har en hög ambitionsnivå för alla sina 12 rhône-egendomar (från norr till söder) plus att vinerna talar för sig själva. Oavsett om de är husets vardagsviner eller bland de bästa vinvärlden kan presentera, som de utsökt makalösa Lalala-vinerna, det vill säga La Landonne, La Mouline och La Turque.

FAVORITER I GUIGALPROVNINGEN, april 2024

VITA VINER

1. Châteauneuf-du-Pape Saint-Pierre de Nalys Blanc 2019 | 70573 | 419 kr | 4/5

Stor doft av solgula frukter, nötter och fat. Smaken är torr, fyllig, gulscentrerad och fruktig med livlig (ungdomlig) spänst, örtkryddiga inslag och en lång, lätt krämig eftersmak. Druvorna som är grenache blanc och 1/3 clairette växer på sandsten, i sandiga jordar.

2. Saint-Joseph Lieu-Dit Blanc 2022 | privatimport EG8401 | 569 kr | 4/+5

Färgen är gyllengul med röda stick, i doften finns drag av fat, en stor dos örter plus grönfriska noter. Smaken är torr, fyllig, tydligt kryddig med fokus på en läcker pepprighet, en hint av fat och generöst av mogna gröna samt gula frukter. Vingårdsläget är bara 5 hektar stort på granitjord. Det odlas gröna druvor på 2 hektar (95% marsanne och 5% rousanne i detta vin) och blå druvor, för rött vin på resterande 3 hektar. Vinet är lagrat på nya ekfat (något som knappast märks i den här provningen).

3. Ermitage Ex-Voto Blanc 2019 | 50159 | 1 999 kr | 5/5

Gulgrön, gnistrande briljant färg. Doften är rostad av fat och kraftfull. Smaken torr, lika kraftig som man upplever doften, tät i den fruktiga texturen med inslag av apelsiner och möjligen en hint av verbena, kryddigt pepprig med avslutande kaffenoter. Eftersmaken är bombastisk, lång och mycket rik. Ungt vin men ohoj så läcker redan nu.

RÖDA VINER

4. Côtes-du-Rhône Rouge 2020 | 20110 | 149 kr | 4/5

Det utmanande året 2021 producerade Guigal 1,5 miljoner buteljer av detta vin som vanligtvis tillverkas i 5 miljoner flaskor. Druvorna är köpta, vinet kan vara inköpt eller druvorna kan komma från egna vingårdar och för att få till helheten ansvarar Philippe tillsammans med sin far Marcel Guigal. Att Guigals ”vardagsvin” håller stilen och en hög nivå är vi många som är överens om. Doften är generöst bärig av björnbär, lätt yppig med en hint av mynta. Smaken är fyllig, stram, lätt kärnig samt bärig av skogstoner, lägg till en kryddig twist och fin längd. Bra vin!

5. Saint Joseph Rouge 2020 | 73875 | 329 kr | 4/5

Även i det här vinet kan druvorna komma från kontrakterade odlare, kanske som vin eller att druvorna är från egna vingårdar. Smaken är fyllig, stram och extraktrik av kryddor, örter, frukt, mörka soliga bär, viol plus mineral. Smakar nyanserat, spänstigt och är långsiktigt ett superintressant lagringsvin till ett bra pris.

6. Côte-Rôtie La Mouline 2019 | 93022 | 4 351 kr | 5/5

Hmmm…. visst kan omdömen om fina viner vara som att göra självmål – för hur svårt kan det egentligen vara att inte tycka om ett sällsynt exklusivt vin.

La Mouline är lagrad 40 månader på ekfat och med årgång 2019 tar La Mouline hem priset som ”det vinet” man måste prova, helst få dricka eller bara ohämmat få förtrollas av. Wow!

Smaken är fyllig och komplex där varje del (som inslag från vingård, till frukt, bär, blommor och mineral) är utmejslade i detalj vilket sammantaget gör att delarna bidrar till en nyanserad helhet. Noterna är även kryddiga, det finns ett lätt bångstyrigt drag av kärnhus i kulissen som ledtråd till ungdom medan texturen i den långa, täta smaken är oändlig. Snygg och ett förförande gott vin helt enkelt vars enda nackdel, för en entusiast med medelstor plånbok, är priset.

Fler artiklar: Champagne Bollinger med La Grande Année 2015

Kategorier

Kategorier