Elke Jung
3-utmarkta-tillfalliga-nyheter-pa-Systembolaget-9-december-recension-elke-jung

Recension | 3 utmärkta tillfälliga nyheter på Systembolaget 9 december

Fredag den 9 december är det dags för årets sista tillfälliga nyheter på Systembolaget. Tre drycker som sticker ut är en sake, ett VDN vin (läs mer längre ner) och en urläcker Calvados av sällsynt hög kvalitet.

Här är den korta listan med 3 drycker väl värda att uppmärksammas. Recension och tips på goda dricktillfällen.

1. Kyohime Takaumi • TS 136 • 199 kr • 72 cl • 3+/5

Sekaitaka Koyama Honke Shuzo, Japan
Halvtorr, finstämd med en lätt sötma av lakrits.
Omdöme: blyg och försiktig. Utmärkt sake för nybörjare och nyfikna. Prova till sushi, japanska rätter eller servera med is som aperitif.

Vin doux naturel från historiska ursprunget Rivesaltes i Roussillon

Kanske är vin doux naturel (eller VDN som de kallas) ett av södra Frankrikes äldsta viner vars anor sträcker sig tillbaka till 1200-talet.

VDN görs främst av gröna muscatdruvor eller blå grenache men det finns en variation av andra sorter, beroende på lokal stil i de olika ursprungen. Appellationerna för VDN är förutom de 68 byarna för Rivesaltes i Pyrénées-Orientales, de närliggande områdena Languedoc-Roussillon Muscats, Banyuls och Maury Doux. I Rône finns Rasteau och Muscat de Beaumes de Venise. Apropå den senare – prova gärna den där lokala klassikern att halvera en melon, gröp ur kärnorna och toppa i vinet. Mums!

Starkvinet VDN framställs genom att alkoholjäsningen avbryts när man tillsätter neutral alkohol av druvsprit. Jämför till portvin. För vinet nedan är det 95-procentig sprit. På franska kallas metoden ’mutage sur grain’. Vinerna dricks med fördel kylskåpstempererade. Prova som aptitretande drink innan maten – javisst, smaken är söt men till en ostbit eller till en läcker snitt med leverpastej är tillfället för vinet mitt i prick. Till dessert passar julbordets bakverk.

Ett annat tips är att utgå från vinets färg när man funderar på vad VDN vinet passar till. De mörka vinerna från Maury Doux eller Banyuls passar mycket bra till mörk choklad, nötter och fikon. Goda dessertförslag är chokladfondant, kladdkaka, julkaka eller knäckig paj. Alternativt en krämig grönmögelost.

2. Rivesaltes Tuilé 2001 • TS 93068 • 219 kr • 50 cl • 3+/5

Château Nadal-Hainaut, Rivesaltes, Frankrike
Alkohol: 17%
Druvor: grenache noir.
Söt. Torkade frukter med drag av russin och fikon, en hint av apelsinzest, nötter och knäck och en hint av blommor och lite fat. Nyanserad.
Omdöme: Texturen är på ett sätt ovanligt lätt och elegant vilket gör kombinationen till julens krämiga grönmögelost som en mitt i prick upplevelse.

Stilig Calvados på sällsynt besök i Sverige

Expérimental de Christian Drouin Plantation Angels •
TS 41300 • 649 kr • 70 cl • 4+/5

Christian Drouin, Calvados du Pays d’Auge, Frankrike
Fyllig, fruktsötma med en något eldig ton där smaken drivs av en underliggande bas mogna äpplen, exotiska frukter som aprikos, persika och apelsin. På det, en touch av fruktchoklad och kolasmakande fat (lätt knäcktwist). Lång, elegant eftersmak.
Omdöme: Lättillgänglig utan att tumma på stil och subtila nyanser. Ett ovanligare destillat i Sverige vilket innebär att den här tillfälliga visiten (i Systembolagets tillfälliga sortiment) ärlika spännande som kul. Passar som julklapp, för finsmakare!

Vem bättre än Christian Drouin kan Calvados! Med köpet av den första äppellunden i Normandie 1960 har han tagit äppeldestillatet stadigt mot toppen. Den här calvadosen har lagrats tio år på ekfat varav de sista fem åren på jamaicanska romfat från Long Pont Distillery. Bara 720 flaskor är producerade.

Kategorier

Kategorier