Elke Jung
Nuno-Faria-dos-Profetas-Porto-Santo-wine-article-Elke-Jung

Recension 4 viner från Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões

Provningen gjordes på plats i Madeira, i byn Seixal som ligger på norra delen av ön. Companhia de Vinhos dos Profetas e dos Villões gjorde sitt första vin 2020.

Redan andra året, årgång 2021 stod det klart för vinmakaren António Maçanita och hans partner restauratören Nuno Faria, att vinerna visar upp sig med spännande årgångvariation.

Som det nybildade bolag de är innebär det att hela tillverkningsprocessen är innovativ och delvis även experimentell. vinerna från Porto Santo är verkligen något alldeles extra och vinet som Nuno Faria, kallar frör ’rope wine’ på engelska är deras nytolkning av ett ålderdomligt och traditionsenligt sätt att göra vin på, “o mosto da Corda”. Med ett rep som virades runt pressen får man fram en tredje pressmust.

Recension provning 4 viner:
av dos Profetas e dos Villões 2021, Porto Santo

1. Caracol dos Profetas 2021 | 4/5

Handskörade druvor. Till caracol används druvor från en första och andra pressning. Vinet jäser på ståltank, både i 250 och 1000-liters fat. Ligger på jästfällningen 3 månader. Vinet blandas innan buteljeringen.

Gul färg, tydlig fruktig, frisk doft. Gula frukter, touch av exotiska noter, en aning fetma och mineral. Mycket smakrik.

Kul att veta: caracol har genetiska band till druvorna listrão och Kanarieöarnas cedrex.

2. Listrão dos Profetas 2021 | 4+/5

Gul färg med gröna stick. Doften är örtig, tydligt frisk och spänstig. Torr, medel/fyllig fruktig smak med örtiga drag, ett uns fetma i texturen, stringent och läcker i mineraltonen och med ett vibrerande avslut. Spännande, jättebra vin!

3. Listrão dos Profetas Vinho da Corda 2021 | 3+/5

Gul, gyllene färg. Doften är mogen i frukten med inslag av mogna äpplen, honung och en lätt oxiderad not. Torr, fyllig och gulfruktig smak av torkade frukter, inslag av mandel och med en knivskarp skärpa av saltstänkt mineralsmak. Lång eftersmak.

Repvinet, rope-wine eller vinho da corda är som sagt mycket speciellt, spännande och intressant. För alla som älskar sherry är det ett givet, måste prova och för alla andra vinälskare, lika intressant.

För dos Profetas Vinho da Corda har den sista fraktionen av pressen (3e) sparats. Maçanita och Faria har behandlat musten väl och inte som man kan ana sig till hur det fungerade förr i tiden …

Musten har förts över i ett madeirafat om 415 liter (pipo) för att jäsa och sedan lagras vinet 10 månader. Resultatet Vinho da Corda påminner delvis om torr sherry men har en helt annan livlighet och smak. Samtidigt finns en närvarande lätt oxiderad puff i kulissen. Spännande och läckert vin med få motsvarigheter och som bara ”måste” provas av vinvänner.

4. Tinta Negra dos Profetas 2021 | 3+/5

Blåröd, lätt dimmig färg. Doft av lingon, örter och färska bär som jordgubbar. Torr, frisk, bärig och lätt i munnen med fin spänstigt rödbärigt driv. Tydligt rökig! Frisk. Enda ”aber”, att eftersmaken är kort. Vill se mer av det här vinet och fler årgångar.

LÄS MER OM DET SPÄNNANDE PROJEKTET, DOS PROFETAS E DOS VILLOES

Nyligen provad, producentens rosévin – i den första årgången

5. Tinta Negra Rosé dos Villões 2022 | 53945 | 219 kr | 4/5

Doft och smak av jordgubbar, hallon och kryddor. Frisk, bärig, ren smak med en skönklingande mineralton som drar åt det saltstänkta. Elegant, uttrycksfull och personlig. Utmärkt vin till sommaren, till maten och det soliga vädret.

Kategorier

Kategorier