Elke Jung
Recension-av-TS-SPRIT-26-april-24-Elke-Jung

Recension av TS SPRIT 26 april

Ett whiskysamarbete som spänner över världsdelar. Australien möter Skottland i en av whiskynyheterna i dagens släpp.

Det nya i vin och spritbranschen är att samarbeta, experimentera och tänja på gränser. Dagens möjligheter gör det möjligt för destillerier att mötas, även om deras hemmabas är i olika världsdelar.

Det australiensiska destilleriet Starward utanför Melbourne tillsammans med välkända Lagavulin på Islay lanserar sin första gemensamma whisky.

1. Dailuaine 16 Years | 41657 | 680 kr | 70 cl. | 4 av 5

Distillery Dailuiaine, Speyside Storbritannien
Alkohol: 43%
Medel/fyllig, tydlig smakprofil som av tjärad båtbrygga av torv, tång och lakrits. Lång eftersmak.
Nyanserad, läcker och traditionell.
LANSERAS: 1 510 fl.

2. Starward x Lagavulin | 41659 | 1 195 kr | 70 cl. | 4 av 5

Starward New World Whisky Distillery PTY LTD, Australien
Alkohol: 48%
Medelfyllig, balanserad, karamellig och fräsch smak av mogna frukter som äpplen, kryddor med en hint av russin, fikon plus fat. Puffar av rök står för de skotska inslagen. Nyanserad och komplex med lång eftersmak. Utmärkt, elegant whisky med fokus på frukt framför rök och torv.
LANSERAS: 600 fl.

Så här här tillverkningen gått till
Baswhiskyn är Starwards single malt som mognat tre år på rödvinsfat. Därefter har whiskyn flyttat över på fat från Lagavulin som den lagrats på i ytterligare 18 månader. Torvkaraktären som kommer av den senare kan ingen missa.

Kort om destillerierna Starward och Lagavulin

I Melbourne har destilleriet Starward gjort sig ett namn genom att inte bara tänja på, utan även bryta whiskykulturens gränser. Husets signum är att mogna sin single malt whisky i vinfat som tidigare använts för röda viner och starkviner. Det är inte konstigt eftersom regionhuvudstaden Melbourne som ligger i Victoria är centrum för ett av Australiens större vinproducerande områden.

På ön Islay utanför Skottlands västkust ligger Lagavulin. Destilleriet är kända för maltwhisky med utmärkande smak av torv.

Du kanske också är intresserad av tidigare recensioner
TS SPRIT 19 april 2024
TS SPRIT 12 arpil 2024
Ny GIN i TSLS april 2024

Kategorier

Kategorier