Elke Jung
recension-tillfallig-sprit-10-mars-eke-jung

Recension tillfällig sprit 10 mars

Hög alkoholhalt och lagring på utvalda fat är bara två likheter veckans två tillfälliga spritnyheter har. Båda är gjorda av skickliga destillatörer för att möta högsta standard på hantverket. Den 10 mars släpps whisky och whiskey för kännare!

Wonders of Wood Portuguese Virgin Oak Cask | 41382 | 937 kr | 70 cl | 3+/5

Alkohol: 50% vol.
Teeling Whiskey Company, Irland
Sötare ton med tydlig vaniljsmak. Touch av kanel, citrus- och äppelfrukt, en tydlig smak av lakrits, tjärpastiller och rökiga fat bäddar in helheten. Sötma, rök och torv – tangerar läget nära en överdos ”för mycket av det goda” om man som undertecknad inte är helt för överdådigt söt smak i whisky.

Irländsk whisky har sin egen stil – och notera stavning WHISKEY – även om tillverkningen föreskriver samma tillverknings- och lagringsregler som den skotska. Det vill säga dubbeldestillation i kopparpanna, lagring 3 år.

The Teeling Whiskey Co. är något i dag sällsynt som ett familjeägt destilleri. Tradition och anor är svårslagna för familjen Teeling tillverkade whiskey i Dublin redan på 1700-talet. Under nästan hela 1900-talet låg dock produktionen vilande, i takt med den tidens svala intresse. 2012 startade bröderna Jack och Stephen familjen Teeling Whiskey Company och tre år senare (2015) öppnade de det första destilleriet i Dublin på över 125 år. Wonders of Wood är en småskalig serie whiskeys signerad destillatören Alex Chasko.

Kilnaughton Secret Islay Oloroso Sherry Matured, Cask nr: 161 | 41364 | 790 kr | 70 cl | 5-/5

Alkohol: 57% vol.
The Vintage Malt Whisky Co., Islay Skottland, Storbritannien
Kraftfull, nyansrik och komplex. Lakrits, nötter, rågummi, torvrök, tobak och tjära. Fantastisk. Lika bombastisk som snygg! Utmärkt whisky när det ska bjudas på något alldeles extra.

Den här whiskyn har under en tid lagrats på ekfat av oloroso sherry.

Tillverkaren är The Vintage Malt Whisky Co som grundades 1992 av Brian Crook. Han hade dessförinnan arbetat över 20 år på olika destillerier på Islay. Under slutet av 1980-talet var Brian Crook en av dem som introducerade rökig singelmaltwhisky på världsmarknaden och han var delaktig i att bygga varumärken som Finlaggan, The Ileach och Cooper’s Choice. Nu driver hans son Andrew Crook företaget, medan han själv är styrelseordförande.

Under etiketten Cooper’s Choice buteljerar man exklusiv och intressant whisky från hela Skottland. Spana gärna in hemsidan ovan – här kan whiskylovers hänga ”for ever” – hur kul som helst med intressant läsning om hantverkstillverkning på hög nivå.

UPPTÄCK TIDIGARE SPRITLANSERINGAR OCH RECENSIONKategorier

Kategorier