Elke Jung
recension-tillfalligt-sortiment-sprit-5-juli-2024-Elke-Jung

Recension tillfälligt sortiment SPRIT 5 juli 2024

En whisky som ”mättats” med IPA är ett spännande nytt grepp och resultatet är godkänt. Straight Rye från USA är alternativet. Båda nyheterna är härliga publikscharmörer.

Recension TS SPRIT 5 juli 2024

 1. Glenfiddich IPA | 40915 | 659 kr | 70 cl. | 3+ av 5
  William Grant & Sons, Skottland
  Alkohol: 43%
  Stark, lätt kryddig av faten, inslag av gula frukter som plommon, päron och lite persika, en touch av fat och drag av torv. Skönt publik i stilen med sin lätta sötma. Har allt vad en whisky ska ha men utan det extra extra.
  LANSERAS: 1 000 flaskor.

  Destilleri Glenfiddich är Skotlands största med en produktion som landar på 10 miljoner liter whisky – per år! De är också ett destilleri som funnits länge på Systembolaget och av den anledningen kanske de är ett varumärke man scannar förbi. Man vet att de finns, noterar och söker vidare… Whiskyn Glennfiddich IPA beskriver de som ”pigg och humlig” ingår i en serie som kallas för ”experimental”. Tillsammans med en ölbryggare, Seb Jones, har Glenfiddichs master destiller Brian Kinsman valt att lagra destillatet på IPA (öl) fat.

  Det gick till så här (i korta drag): Brian Kinsman och Seb Jones tog fram tre typer av IPA och lät fylla nio bourbonfat som tidigare lagrat Glenfiddich. När ölet mättat eken tömdes faten och fylldes återigen med whisky.

 2. Elijah Craig Straight Rye Whiskey | 41614 | 569 kr | 70 cl. | 3 av 5
  Heaven Hill Distilleries, USA
  Alkohol: 47%
  Sötare stil, kolakaramellsmak, drag av mjuka fat, en hint av kakao och karamell. Söt i längden. Mjuk stil med ett mer allmänt uttryck och landar i ”publik”.
  LANSERAS: 1 440 flaskor.

  Spännande och unikt i en dryckesvärld som sväller över nationer och blir alltmer internationell är att Heaven Hill Distilleries, Inc. är ett amerikanskt, familjeägt och privat destilleri. Startåret är 1935 och huvudkontoret ligger i Bardstown, Kentucky,

Tidigare recensioner av tillfälligt sortiment, TS sprit-lanseringar hitter Du här.

Kategorier

Kategorier