Elke Jung
Recension-TS-lansering-SPRIT-16-feb-Elke-Jung

Recension TS lansering SPRIT 16 feb

Två av veckans nya starka drycker, SPRIT, på Systembolaget är provade och recenserade. Kittlar extra gör en tequila delux.

Tvärtom vad man kan tro är världens mest sålda tequilamärke Jose Cuervo, som gör tequila 1800 Añejo, även ett familjeägt företag. Familjen har tillverkat tequila i över 250 år.

I Systembolagets underlag till journalisterna står Proximo Spirits som tillverkare vilket inte är rätt. Korrekt är att Proximo Spirit är en stor distributör av tequila, och annan sprit, mest kända för att representera Jose Cuervo.

Det är inte ofta en tequila av den här kalibern lanseras i Sverige och desto roligare är tillfället när så sker. Destillatet är lagrat i både franska- och amerikanska fat för en tidsperiod om 12 månader. Råvaran är av premiumkvalitet och av 100% Weber blå agave. Notera skillnaden till enklare tequila som innehåller minst 51% agave, resterande del kan vara melass, andra sockerarter eller glukossirap.

Namnet 1800 Añejo kommer från årtalet när producenten för första gången började lagra tequila. Just det här destillatet är fantastiskt att njuta av på egen hand (i stället för att blanda i cocktails).

Två läckra destillat i TS lanseringen 16 februari


1. 1800 Añejo | 11525 | 449 kr | 70 cl. | 4+/5

Proximo Spirits, Mexico Jalisco
Alkohol: 38%
Bärnsten- orange färg. Doften är örtig, lätt parfymerad och blommig. smak av kolakaramell, choklad med apelsinkrisp, inslag av kakao och mjuk-mogna frukter som äpplen och päron. En örtig, lätt parfymerad twist dröjer sig kvar i eftersmaken. Trevligt med en nyanserad tequila!
LANSERAS: 4 000 fl.

2. NIKKA Taketsuru Pure Malt | 41061 | 699 kr | 70 cl. | 4/5

Alkohol: 43%
The Nikka Whisky Distilling Co, Japan
En Gyllengul färg presenterar den japanska whiskyn med den finstämda, mogna frukt- och lätt rostade fatdoften. Smaken är mogen, mjuk och rund i fruktnoterna av vanilj, med drag av hasselnötter, lätta kryddnoter som kanel och en frisk apelsinliknande fräschör. Bra längd!
LANSERAS: 3 500 fl.

Hittade du andra intressanta destillat på bolagshyllan -> se här om den är recenserad. Alt, använd sök-rutan uppe till höger.

Kategorier

Kategorier