Elke Jung
recension-vin-tsls-lansering-april-systembolaget-elke-jung

Recension TSLS lansering på Systembolaget april 2023

Spännande nyheter finns bland de svenska lokaltillverkade och småskaliga dryckerna. Här är recensionen av alla lokala, småskaliga dryckesnyheter på Systembolaget i april 2023.


Bland nyheter i det småskaliga sortimentet finns både lokaltillverkade viner av druvor från EU men också av odlade druvor, producerade på plats. Vad sägs om sorterna bolero, rondo och pinot madeleine. Bland de starkare nyheterna sticker en aperitif ut och en vit och röd, söt vermouth.

Systembolagets förkortning TSLS står för ”tillfälligt sortiment lokalt småskaligt”.

Kvaliteten spretar fortfarande på dryckerna som helhet. Att minnas är att vinodlarna inte hållit på speciellt många år (i jämförelse till många europeiska vinhus) och att man tydligt kan se en förbättring, varje år. Det är verkligen spännande att följa utvecklingen i branschen.

Och ärligt, vem hade kunnat tro att Sverige skulle ha lokaltillverkade viner för 20 år sedan.

Svenska vita viner, nyheter på Systembolaget april 2023

1.Njord 2021 | 39119 | 199 kr | 50 cl | 4-/5
Vingården i Klagshamn, Malmö stad Sverige
Alkohol: 14%
Druvor: solaris
Torr, medelfyllig, fruktig smak av sötmogen citrus, en hint av karamell och fat.
Smakrik, bra och personlig. Tydlig av gröna äpplen. Bra vin!

2. Wannborga Solaris 2021 | 39107 | 266 kr | 75 cl | 3+/5
Öland, Borgholms kommun Sverige, 266 kr för 750 ml
Alkohol: 12,5%
Druvor: solaris
Torr, medelfyllig, friskfruktig av sötmogen citrus, smak av gröna äpplen, inlsag av vita plommon. Fin rondör och bra längd. Finstämd, gränsande till skir och samtidigt rejäl. Bra vin!

3. Åhus Vingård Solaris XO 2020 | 39125 | 259 kr | 75 cl | 3/5
Kristianstads kommun Sverige
Alkohol: 12,5%
Druvor: solaris
Torr, medelfyllig, frisksyrlig smak av vita vinbär. Påminner om sauvignon blanc, eller i alla fall i sortens aromatiska stilriktning.

4. Ästad Vingård Mousserande 2018 | 39122 | 329 kr | 75 cl | 2+/5
Varbergs kommun Sverige, EKO
Alkohol: 12%
Druvor: solaris
Torr, frisk, lätt syrlig smak av citrusfrukter där beskan från skalen hänger kvar på slutet. Tunn, anemisk i eftersmaken. Med tanke på prisbild och framförallt, ambitionen att vara bland de bästa räcker innehållet inte på långa vägar till en frontplacering eller fram till prisbild.


Svenska roséviner, mousserande och stilla nyheter april 2023

5. Rönneskär 2021 | 39095 | 247 kr | 75 cl | 4-/5
Stora Horns Vin, Karlskrona kommun Sverige
Alkohol: 12%
Druvor: pinot madeleine
Torr, medelfyllig, bärig smak, inslag av vinbär, en touch äpplen med en örtig längd. Fin längd och snygg helhet. Bra vin!

6. Frillestad Rosé 2022 | 39024 | 150 kr | 50 cl | 2/5
Helsingborgs stad Sverige
Alkohol: 12%
Druvor: Bolero och rondo.
Sötsyrlig smak av röda bär. Upplevern en obalans. Saftig.

7. Single Moms Pét-Nat Rosé 2022 | 39111 | 299 kr | 75 cl | 3-/5
Wine Mechanics, Göteborgs stad Sverige, EKO
Alkohol: 12%
Druvor: spätburgunder från ursprung EU
Torr, lätt och frisk smak med bärig rondör. Munkänslan är aningen åt det feta hållet, trots en livlig syra osv. Inte ett vin i bästa balans. Druvorna kommer till Sverige och vinifieras på plats hos Wine Mechanics.

Pét-Nat betyder naturligt pärlande och syftar på tekniken, hur vinet görs. Den ursprungliga metoden att göra pärlande vin heter på franska, ancestral. Och pet nat, eller pét nat är en förkortning av det franska uttrycket pétillant naturel – ”naturligt pärlande”.


Röda viner från Sverige, nyheter på Systembolaget april 2023

8. Wannborga Neptuni | 39106 | 307 kr | 75 cl | 4/5
Öland, Borgholms kommun Sverige
Alkohol: 11,5%
Druvor: 34% rondo, 34% regent och 32% léon millot
Medelfyllig, stram, kärnig, rödfruktig och tydligt örtig. Påminner mycket om en cab franc på 90-talet, det vill säga mer syrlig och stramörtig i smaknoterna.

Spännande och ”ett vin”, i den rätta bemärkelsen. Gillar speciellt den låga alkoholhalten. Matcha till mat, gärna charkuterier eller krämiga pastarätter. Det är däremot inte ett mingelvin, att dricka utan mat eller tilltugg.

9. Åhus Vingård Leon Millot 2019 | 39124 | 267 kr | 75 cl | 2+/5
Kristianstads kommun Sverige
Alkohol: 11%
Druvor: leon millot
Stram, syrlig, omogen grönska. Grönskande syrlig. Samtidigt saftig.

10. Blåjeans 2021 | 39112 | 329 kr | 75 cl | 2-/5
Wine Mechanics, Göteborgs stad Sverige, EKO
Alkohol: 12%
Druvor: blaufränkisch av EU ursprung.
Stramsyrlig, reduktiv, hårda tanniner. Obalanserad smak och omogen. Gör om, gör rätt!


Vin, vermouth, vit och röd, söt

11. Lotima Vermouth Bianco 2021 | 39045 | 298 kr | 75 cl | 3/5
Lottenlund Estate, Helsingborgs stad Sverige
Alkohol: 16,5%
Söt.Tydligt fruktig smak, inslag av örter, bär som nypon. Smaken är en mix mellan sötma och beska. Bra längd, spännande som dryck även om bästa balansen inte sitter 100 för att smaken är lite för eldig. Bra köp!

12. Lotima Vermouth Rosso 2021 | 39047 | 298 kr | 75 cl | 3+/5
Lottenlund Estate, Helsingborgs stad Sverige
Alkohol: 16%
Stark, medelfyllig, exotiska frukter, aprikos och juläpplen. Eldigare driv, som sig bör men möjligen något i överkant (för känsliga gommar).


Svensk aperitif, nyhet på Systembolaget april 2023

13. Maybe 2020 | 39129 | 169 kr | 75 cl | 3+/5
Fruktstereo / Veritabel Vin, Malmö stad Sverige
Alkohol: 5,5%
Torr, lätt/medelfyllig, friskfruktig smak med små bubblor, tät i texturen, mogen grape och mandelmassa. Trevlig, funky och spännande a la naturvin.
SLUTSÅLD. Intressant att recensera för kommande lanseringar och släpp – häng på då!


Kategorier

Kategorier