Elke Jung
Recept-Gazpacho-Andaluz-som-i-Spanien-Elke_Jung

Recept Gazpacho Andaluz som i Spanien

Gazpacho är en fantastiskt god soppa från Andalusien i Spanien. Med tomat och paprika förvandlas den till en uppskattad, frisk sommarsoppa. Recept och vinförslag.

I begynnelsen lagades den traditionella gazpachon på bröd, olja och vatten. Med tomat och paprika förvandlas den till en uppskattad, frisk sommarsoppa. Gazpacho är helt rätt i tiden som vegetarisk rätt, nyttig och den är jättegod speciellt en varm sommardag.

Tomater och paprika kom till Spanien med hemvändande världsomseglare så det är inte konstigt att många traditionella recept genast uppgraderades. Gazpacho lagas numer i hela Spanien, i oräkneliga varianter, som egna husrecept eller specialitet ifrån en viss region.

Skillnaden mellan recepten kan exempelvis vara att man blandar med rivebröd, andra använder brödet som vitlökskrutonger. Jag brukar i stället servera gazpacho med rostat bröd, ibland skurna i längsgående stavar.

I vissa recept mosas grönsakerna, i andra gör man det hälften hälften. Återigen andra strösslar finhackade grönsaker på toppen som dekoration. I vissa recept används färska örter medan örterna inte ens finns med i andra. Men gemensamt i all gazpacho är de mogna tomaterna. Man lagar med fördel soppan en dag i förväg så den får tid att bli härligt ”kylskåpssval”.

RECEPT GAZPACHO ANDALUZ

6-8 portioner

2 skivor kantlöst dagsgammalt bröd, blötlagda i vatten att det precis täcker. Krama sedan ur.
2 små gurkor, skalade, urkärnade och grovhackade.
1 hackad liten gul eller röd lök.
2 finhackade vitlöksklyftor.
1,5 kg mogna tomater, skalade, urkärnade och grovt hackade.
2 små gröna paprikor, urkärnade och grovt hackade.
6 msk extra fin jungfruolja
3 msk rödvinsvinäger eller efter smak.
iskallt vatten eller tomatjuice (kan uteslutas).

GARNERING
4-6 msk extra fin jungfruolja
2 msk finhackad vitlök.
2 skivor grovt bondbröd skurna i centimeterstora tärningar.
400 g mogna tomater, skalade och tärnade.
75 g gurka, skalad, urkärnad och tärnad.
75 g finhackad grön paprika.
50 g finhackad rödlök.

GÖR GAZPACHO ANDALUZ SÅ HÄR

. Lägg det blötlagda och urkramade brödet, gurka, lök, vitlök, merparten av de hackade tomaterna och en av paprikorna i en matberedare eller mixer. Kör till en slät tjock smet och häll upp i en stor skål.

. Finhacka resten av tomaterna och resten av paprikan. Lägg hacket i soppan. Rör i olivolja och vinäger och smaka av med salt och peppar. Om soppan är för tjock tillsätter man lite kallt vatten. Häll i lite tomatjuice om tomaterna inte smakar så mycket. Täck skålen och ställ i kylen tills soppan är riktigt kall.

. Till garneringen värmer man olivolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i vitlök och stek tills den börjar dofta. Tillsätt brödtärningarna och stek tills de är gyllenbruna runtom, 4-5 minuter. rör om när det behövs. Lägg upp på hushållspapper för att rinna av.

. Lägg upp krutonger, tomat, gurka, paprika och lök i små separata skålar och ställ dem på bordet. Häll upp gazpachon i kylda skålar och låt gästerna förse sig med de tillbehör de vill ha.

Mer inspiration för stordåd i köket: FEM MATRÄTTER FRÅN MONTILLA MORILES.

Vilket vin passar till Gazpacho Andaluz

Vitt vin, helst från Spanien och gärna från Andalusien. Välj exempelvis en torr pedro ximenéz från producenten Alvear, som är det äldsta vinhuset i Montilla Moriles grundat 1729. Eller leta efter vin från Bodegas Robles – från dem kan nyfikna välja mousserande enligt den traditionella metoden, anrika Toro Albalá eller håll utkik efter prisvärda viner från Pérez Barquero.

Hittar ni inget spanskt vitt vin för tillfället välj Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2022 | SB 2188 | 109 kr | 75 cl | 4+/5 Frisk smak av gulmogna frukter, en knivsudd


Kategorier

Kategorier