Elke Jung
2022-hôspice-de-beaune-elke-jung-

Rekordförsäljning på Hospices de Beaune 2022

Vinauktionen Hospices de Beaune 2022 samlade rekordsumman €31 miljoner (US$32 miljoner) till välgörenhet. Som årets förmånstagare uppmärksammas världens barn. Försäljningssumman är en dubblering från föregående år och nytt rekord för Sotheby’s vinauktioner.

Vinauktionen i Beaune pågick i hela 7 timmar innan de avslutande posterna 17 fat av eaux de vie, Marc de Bourgogne 2022 klubbades igenom (marc är destillat av druvrester). Tempot under dagen var högt och Sotheby´s skickliga auktionsförättare fick avlösa varandra.

Till auktionsförättarnas hjälp fanns ett 10-tal funktionärer för telefon och online bud och nästan lika många stod på golvet. Med över 600 registrerade budgivare från över 30 länder fanns av förklarliga skäl inte en ledig stol att uppbringa i Halles de Beaune som har plats för 700 personer. Än fler hade samlats utanför byggnaden för att följa auktionen direkt via storbildsskärm. Periodvis hällande regn.

Ludivine Griveau och teamet bakom Domaine des Hôspices de Beaune
Ludivine Griveau vinmakare Domaine des Hospices de Beaune

Rekordstort intresse för Bourgognes toppviner

Vinsamlarnas stora intresse i kombination med en bra årgång, från en av Bourgognes främsta producenter Domaine Hospices de Beaune hade utan tvekan skruvat upp förväntningarna. Min egen entusiasm över möjligheten att få följa auktionen på plats i Halles de Beaune var lika stor. Äntligen kom tillfället jag väntat på i så många år.

Vinerna som auktioneras ut var uppdelade i 820 poster. Med 620 fat röda viner och 182 fat vita viner. Därutöver auktionerades 51 olika cuvéer ut från de 60 hektar vingårdar som ägs av Domaine Hospice de Beaune och så de 17 faten Marc de Bourgogne. Domainens vingårdar är för övrigt inne på sitt andra år för omvandling till ekologisk certifiering

Pièce des Présidents höjdpunkt på auktionen 2022

Auktionens höjdpunkt Pièce des Présidents såldes för rekordsumman € 810,000 (USD$ 832,995). Det mycket speciella fatet var tillägnat den saknade och mycket uppskattade bourgogneprofilen Louis-Fabrice Latour som gick bort förra året. Fatets symbolvärde var därmed stort.

Pièce des Présidents ropades slutligen in efter en mycket aktiv och 20 minuter lång upptrappning bland budgivarna. Köpare var Maison Louis Latour, Maison Joseph Drouhin och FNEB (Fédération des Négociants-Éleveurs de Grande Bourgogne).

När klubban fallit sa köparna att auktionen bidrar till att samla distriktets vinhandlare, företagare och förmögna privatpersoner till gagn för välgörenhet.

Att de insamlade beloppen ökar varje år är ett tecken på solidaritet och att 2022 inte är ett undantag. Inkomsten från årets försäljning ska fördelas via Prinsessan Margaret Foundation för barn med cancer och organisationen World Vision som stöttar utsatta barn.

francois-poher-hospices-civils-de-beaune-2022-elke-jung
François Poher, VD och ordförande för styrelsen till Hospices Civils de Beaune.

François Poher, VD och ordförande för styrelsen till Hospices Civils de Beaune, som välkomnat alla i sitt öppningstal med att citera Victor Hugo med anledning till många barns svåra situation idag, hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Rekordsumman Pièce des Présidents inbringade är inget annat en stor eloge till vinmakaren Ludivine Griveau och teamet bakom Domaine des Hôspices de Beaune. Den visar också på samhälles styrka av volontärer, anställda på sjukhuset, företagare, bidragsgivare och Bourgognes invånare som alla visar stöd för Bourgognes tradition vilken bygger på broderskap och gästfrihet, avslutade en mycket rörd François Poher. 

Hôspice de Beaune, tidigare sjukhus nu museum Hôtel-Dieu Museum

FAKTA
Vinet i fatet Pièce des Présidents är en blandning från Corton Renardes, Corton Bressandes och Corton Chaume. Det kommer fortsätta lagras i sitt 228-liters specialtillverkade fat av tunnbindaren på Maison Latour i samarbete med Hospices de Beaune.

FAKTA
Varje år sedan 1859 hålls den världsberömda vinauktionen med årets viner från Hospices de Beaunes egna vingårdar. Intäkten från auktionen går till välgörenhet. Hôtel-Dieu Hospices de Beaune består av flera vackra kulturbyggnader och drivs som museum idag.

Kategorier

Kategorier