Elke Jung

Semillon när som bäst med Margan

Margan Vineyards i Hunter Valley är kända för enastående viner som de tagit emot flera utmärkelser och höga poäng för. Egendomens semillonviner är med rätta världskända.

Några timmars bilresa norr om Sydney ligger Australiens äldsta vindistrikt Hunter Valley. Landskapet är inbjudande, frodigt och vackert med grönskande kullar. Hunter Valley har rykte om sig för vita viner av druvan semillon. Men också för att man hittar några av landets mest prestigefyllda vinegendomar här. Förutom Margan är de mest berömda Tyrrell’s, MacGuigan, De Bortoli, Tulloch, Drayton och Lindeman’s.

Hunter Valley – klimat och jord

Klimatet i Hunter Valley påminner om Medelhavsklimat med varma, soliga dagar med svalare temperaturer under höst och vinter. Även under sommaren sjunker nattemperaturen. Det regnar under sommaren. Jorden är generellt, näringsrik men förutsättningarna varierar i området.

I Lower Hunter Valley finns sandiga alluviala lägen, bitvis djup lerjord och spröd röd duplexjord (innebär kontrast i textur). I Upper Hunter består den allmänt leriga jorden av en hel del sandblandad lera. Här är jordlagren en direkt konsekvens från många floder och bäckar. I Hunter Valley varierar jorden.

Det är med andra ord inte konstigt att landets första vin-nybyggare hamnade I Hunter Valley. I dag är distriktet ett omtyckt utflyktsmål och vinturismen blomstrar längs slingriga vägar där vinkällare ligger på rad.

Ollie_Andrew_Margan_Vineyards_Hunter_Valley_semillon_Elke_Jung
Ollie Margan och Andrew Margan

Margan Vineyard

Shiraz, chardonnay och framförallt semillon är Hunter Valleys berömda druvsorter. Den senare har blivit Margans paradnummer och ett vin som ingen får missa. Speciellt inte som sommarvin.
Egendomen som grundades av Lisa och Andrew Margan 1996 ligger i Broke Fordwich, en sub-appellation i Lower Hunter Valley. Det är framförallt Lisas förtjänst att det ekologiska arbetat kom igång tidigt. i dag har man som en av få certifierats enligt hållbarhetsprogrammet Entwine Australia. Förutom en tydligt hållbar vision har egendomen också högt ställda krav på vinernas lägstanivå. Eller som Andrew Margan säger, -man kan inte göra bra semillonvin av druvor från mediumbra vingårdar. Frukten måste komma från absoluta topplägen.

Egendomen drivs i dag av parets son, Ollie Margan och han är, precis som sina föräldrar, förtjust i semillon. Ollie är också den i familjen som framgångsrikt kombinerar traditionell vinodling med moderna tekniker och hållbarhetsprinciper.

Semillon och andra viner hos Margan Vineyards

Den som provar undgår inte att smaka den exceptionella renhet och fräschör vinerna har. Semillon är en elegant och sofistikerad vitvinsdruva som trivs i soligt klimat och i mineralrika jordar. Kombinationen ger vinerna en unik karaktär och komplexitet. Förutom semillon odlas chardonnay, merlot, barbera med flera hos Margan Vineyards.

För faktanördar:
Margan odlar 11 druvsorter, på 96 olika lägen, allt plockas/skördas för hand, vinifieras separat, jordmånen är vulkanisk och röd och egendomen borgar med över 50 års erfarenhet.

Semillons kännetecken

En frisk, livlig syra som balanseras perfekt av mogen frukt, för den lilla puffen till helheten med en subtil sötma. Smaken är ren och delikat av citrusfrukter, gröna äpplen samt en hint av blommor. Den ungdomliga och friska smakprofilen gör semillonvin till ett utmärkt val för att drickas ungt. Vinerna har dock potential att mogna och utvecklas över tid, vilket är något som bevisas, med råge, av Margan Vineyards.

Som en av de mest respekterade vingårdarna i Hunter Valley, kända för sina enastående semillonviner, har de satt druvans potential som kvalitetsmått för andra producenter. Det är stort!

Provning urval Margan Semillon, april 2023

1. Margan Aged Release Semillon 2013 | 5/5

Färgen är gul med gröna stick.Stor doft som är nyanserad, lätt rökig, aromatisk och generöst fruktig med fin syra. Torr, fyllig. Fruktig med hög syra, mogna grön- gula frukter, tydlig sälta med mineralton, inslag av lite rök, touch av bacon, mogna citurstoner. Lång eftersmak med fantastisk fräschör som gör att vinet hänger kvar länge.

2. Margan Aged Release Semillon 2015 | 4+/5

Rökig, ganska stor i den tonen. Annars något sluten. Torr, fyllig. Fruktig med hög syra, mogna grön- gula frukter, tydlig sälta med mineralton, inslag av lite rök, touch av bacon, mogna citurstoner. Upplever möjligen en liten slutenhet, trots allt är eftersmaken lång.

3. Margan Francis John Semillon 2017 | 4/5

Lätt rökig, mer drag av gummi i doftnoten. Torr, medel/fyllig, mycket frisk, hög citrusmogen syra, lime och citron, syrlig persika och en knivsudd päron. Bra längd.

4. Forwich Hill Semillon 2021 | 3+/5

Frisk, örtig doft som påminner om Jenka tuggummi. Torr, fyllig, vit- gulgröna frukter, inslag av päron, mogna Amalficitroner, inslag av vi persika, touch av örter, smak av mineral. Lättsam, frisk med personlighet.

Visst visar provningsnoteringarna ovan att semillon behöver tid!

I provningen testade vi även Ceres Hill Albarino 2022, Forwich Hill Chardonnay 2022 (i första årgången för den specifika vingården), Ceres Hill Barbera 2021 och Forwich Hill Shiraz årgång 2019 som var en upplevelse över den vanliga. Även som ett mycket spännande case för längre lagring och som en utmanare till Penfolds prestigeshiraz.

Som avslutning fick vi ett tips från Ollie Margan, – vi är entusiastiska, 2023 ser sannerligen ut att landa i en mycket bra årgång!

Margan Vineyards på Systembolaget och som privatimport:

Margan Vineyards på Systembolaget:
Albarino 2022 | 93427 | 149 kr | 75 cl |
Margan Timbervin Chardonnay 2019 | 52618 | 349 kr | 75 cl |

Margan Vineyards privatimport – importör We & Wine, 08-555 292 00 eller info@weandwine.se:

Margan Estate Aged Release Semillon 2015 | 75 cl |
Margan White Label Fordwich Hill Shiraz | 75 cl

Kategorier

Kategorier