Elke Jung
Senast-provade-gott-och-blandat-recension-Elke-Jung

Senast provade – gott och blandat

Känner du de röda, strama vinerna av druvan sagrantino? Nu är tillfälle att prova då det finns ett antal bra val i butik.

Redan lanserade viner faller lätt i glömska. Det är synd. Här är några vintips jag missat att berätta mer om, som nyligen är provade och som utmärker sig lite extra.

VITT VIN

1. Origine du Haut Bourg 2015 | 95324 | 226 kr | 4/5

Domaine du Haut Bourg, Frankrike Muscadet Côtes de Grandlieu
Doften är tydligt av stenfrukter, persika, aprikos och päron med en touch av citrus. Smaken är torr, medelfyllig, tät av många fruktiga nyanser och samma frukter som i doften. Lägg till saltsmakande mineral, inslag av honung och örter. Eftersmaken är lång. Att vinet lagrats hela 7 år på jästfällningen innebär att smakerna intensifierats, är lite soligare med mer gulfruktiga drag. Precis som att nyanserna är många. Jag serverar vinet till en smakrik bowl med skaldjur och kryddor av soliga Californien eller till rätter i det asiatiska köket.

Ursprunget är i spännande Muscadet i den del som kanske (för oss i Sverige) är den minst kända som heter Muscadet Côtes de Grandlieu (fick appellationsstatus 1994) och som gränsar till Atlanten i väster. Öster om ligger Muscadet Sèvre et Main.
LANSERAD: 6 okt. 2023, 3 600 flaskor.

RÖTT VIN

Två röda av druvan sagrantino (båda med 100% sagrantino) gör middagen till en snackis. Lägg till ett vin som är en slags mini sagrantino, blandad med sangiovese och merlot för att bli mer tillgänglig. Smakupplevelsen tål att diskuteras för när din gom snörps samman av lika delar välbehag som av ”jobbiga” tanniner lämnas ingen oberörd. Vinerna från italienska Umbrien kräver sällskap av mat men då blir de å andra sidan helt oemotståndliga.

2. Collepiano 2019 | PI=privatimport | 309 kr | 4/5

Arnaldo Caprai, Italien, Montefalco Sagrantino DOCG
Färgen är blåröd, vinet är ungt! Doften är balanserad av lika delar frukt som fat. Smaken är fyllig, bitig och stram av mogna körsbär, björnbär och plommon, inslag av örter som nejlika och peppriga kryddor samt fat. De bitiga tanninerna är fruktiga och snygga, det finns balans.
PRIVATIMPORT: kontakta importören Vinunic.

3. Montefalco Rosso 2020 | 92319 | 159 kr | 3+/7

Producent som ovan, A Caprai. Vackert röd färg och en örtig och kärnig intensiv doft. Fyllig, liknande kärnighet som upplevs i doften ger smaken struktur, tanninerna är integrerade. Bra längd. Det här vinet är en blandning av sangiovese, sagrantino och merlot vilket möjligen inte ger sagrantino rättvisa men å andra sidan gör blandningen att dörren öppnas att våga sig på att prova denna ”modell light-sagrantini”. En bra chans helt enkelt att börja upptäcka Umbriens stolta druva/viner. Och med mixen av sorter är smaken mycket mer generös och tillgänglig. Utmärkt till höstens smakrika rätter.
LANSERAS: 22/9, 18 200 flaskor.

4. Collenottolo 2016 | 93662 | 342 kr | 4/5

Tenuta Bellafonte, Italien, Umbrien, Montefalco
Färgen är röd, tät, mörk med mognadsnyanser (årgång 2016) av bruna stick. Doften är nyanserad, mogen av ceder och läder. Smaken är fyllig, nyanserad, fruktigt kärnig med de lika fruktiga tanninerna väl inbäddade i en generös kompott av lakrits, kaffe, choklad, kaffe och mogen mörkblå frukt. Läckert vin med ett tilltal som är lite mer + modernt. Och som gör att tanninerna och den rel höga alkoholhalten (15%) är snyggt inbäddade i en stor portion frukt. Med anledning av styrkan rekommenderas rustik, smakrik mat gärna i höstens tecken.
LANSERAD: 13 okt. 2023, 900 flaskor.


Kategorier

Kategorier