Elke Jung
the-penfolds-collection-2023-alla-viner-provade-och-recenserade-med-omdome-elke-jung

The Penfolds Collection 2023, recension & omdömen

Alla viner är provade i prestigeserien The Penfolds Collection 2023, med recensioner och omdömen. Vinerna har genomgående hög kvalitet och är kanske en av de bästa collectionerna hitentills.

The Penfolds Collection 2023 är en årlig återkommande provning som för vinjournalister rankas som en stor höjdpunkter bland provningar. ”The Penfolds Collection” är också lanseringspremiär för Penfolds toppviner, i deras senaste årgångarna. Alla årets nyheter bakas helt enkelt ihop, i en Collection.

Planeringen av releasen för The Penfolds Collection är minutiös och väl förberedd på världsmarknaden så som det anstår ett internationellt företag av stora mått. Den allra första provningen hålls i Australien med journalister och inbjudna vanligtvis någon gång i juli. Sedan följer bråda veckor med provningar på alla kontinenter innan vinerna släpps till försäljning. I Sverige lanseras Penfolds Collection 2023 den 6 oktober.

Journalistprovning av The Penfolds Collection i Stockholm 30 aug. 2023

Provningen i Stockholm är välregisserad och hålls i ett exakt tempo. Provningsledaren Toby Amphlett kan sina viner och delar bakgrundsinformation och provningsintryck på ett professionellt sätt. Penfolds är stora och vet om det. Med det sagt och givet den trimmade organisationen bakom framgångarna talar vinerna ändå för sig. Nivån är som tidigare år genomgående hög och de koncentrerade vinerna har stor potential för att lagras. Få om någon kan därför missa att The Penfolds Collection är en provning av ikonvinernas senaste årgång.

Men bör noteras att Penfolds från i år lagt till vin från Bordeaux och Kalifornien i sin Collection. Journalisterna på plats i Stockholm fick inte prova dessa.

The Reward of Patience – provningsnoteringar av äldre årgångar

Det säger sig självt att alla som gillar vin inte kan prova alla företagets toppviner med kontinuitet. Det finns för få och vinerna är sällsynta och för många torde även prisnivån vara om inte avskräckande så i alla fall ”efterfrågedämpande”. Så för att stilla alla vetgirigas hunger av info om de äldre vinernas status publicerar Penfolds boken The Reward of Patience. Här kan vinnördar ta del av recensioner av tidigare årgångar av en mycket kunnig provningspanel. Erkänner att jag precis som tidigare år och med stor iver kastade mig över den nu åttonde upplagan för att läsa om just mina viner.

Vinälskarens Penfolds

Den röda tråden hos Penfolds är en medryckande glädje, det finns som alltid tidigare en entusiasm för företagets viner som man på ett förunderligt sätt kombinerar med ödmjukhet.

Hur går det till att få alla att sträva åt ett och samma mål: troligtvis är det chefsvinmakare Peter Gago vars outtröttliga arbete och okomplicerade sätt att vara: genuin vinälskare som smittat medarbetarna. Och under åren har han fått med många andra, konsumenter och journalister.

Förr om åren reste Gago själv Jorden runt för att presentera de nya vinerna. Alla som varit med i branschen ett tag, i vilket land som helst där vin säljs, har träffat Peter Gago. Sverige har han besökt många gånger och han har alltid hållit en eller flera provningar. Han har också arrangerat Penfolds re-corking clinic vid två tillfällen i början av 00-talet (unikt eftersom Sverige trots allt är en liten marknad i den globala vinvärlden av köpstarka konsumenter). Syftet att korka om äldre flaskor av prestigevinerna i privat ägo, under kontrollerade former, är Penfolds sätt att garantera toppvinernas kvalitet. Samtidigt har det skapats rubriker om varumärket.

Men trots Penfolds internationella framgångar och globala utbredning är kärnan av människor bakom vinerna förvånande intakt och familjär. Att jämföra alla penfoldsälskande vinentusiaster till teknikvärldens Apple-användare är högst berättigad.

Den osynliga gruppen existerar bara hos dem som är ”med” och det är såklart trevligt men framförallt en briljant bedrift på den globala, starkt konkurrensutsatta vinscenen.

Provning av alla viner i The Penfolds Collection 2023

Provningen startar med rieslingvinet, en nykomling sedan 1999 (häpp!) med namn Bin 51. Visste jag inte bättre om ursprunget hade jag sagt Europa. Krämigheten i smaken är påtaglig och kommer förmodligen från vinifikationen (vinmakningen). Men direkt kopplad till plats och jord är smaken av friska, mogna citrustoner och äpplen, lägg till en touch av mineral. Det är ett aromatiskt vin med en frisk, fin längd.

Sedan följer de vita chardonnayvinerna i tre steg, Bin 311, Reserve Bin A och Yattarna. För alla som samlar på någon av de två första är den betryggande nyheten att merparten av frukten återigen tas från vingårdarna i Tasmanien, Tumbarumba och Adelaide Hills.

Och när frukten kommer från de ”vanliga vingårdslägena” visar de två första vinerna tydligt att de är tillbaka. Till följs av att gigantiska områden drabbades hårt av den stora branden i januari 2019 valde Penfolds att ta druvorna från andra platser. Oavsett, i årgång 2022 är smaken lika spänstig och koncentrerad som vi känner den sedan tidigare. Och frågan är om inte vinerna till och med är bättre!

Tre chardonnayviner i The Penfolds Collection 2023

1. Bin 311 2022 | 94474 | 269 kr | 4+/5

Druvor från svalt klimat kännetecknar stilen och javisst, äntligen är Bin 311 tillbaka som jag tycker mig känna igen vinet, innan branden 2019. Kännetecknet i druvorna som kommer från Adelaide Hills är att de alltid smakar mer av persika.

Smaken är torr, stor, yppig (gula frukter som persika) och mogna frukter med inslag av kaffe och fat. Den exotiska twisten finns, vinet smakar intressant och har ett fantastiskt driv av den spänstiga fruktsyran.
DRICK: nu till 2028
LANSERAS: 6 oktober/762 fl.

2. Reserve Bin A 2022 | PI=privatimport | 789 kr | 4/5

Här är vinet vars smak fullkomligen lyfter av en spänstig syra (friskhet och fräschör). Årgången ska vara en av de bästa i Adelaide Hills för chardonnaydruvan, sval och perfekt för gröna druvor.

Smaken är fyllig, komplex av solgul frukt och mogna vita äpplen och päron, lätt karamellton, smak av nötter, fat och kaffe. De senare kommer av faten (75% nya fat). Eftersmaken är lång. Sammanfattning: ett vin som kännetecknas av tydlighet, frukter och fat, krämig munkänsla och frisk längd (notera 100% mallo). Bra vin förvisso men inte klockrent hemma. Satsa hellre på Bin 311 och Yattarna 2021.
DRICK: 2024-2035
LANSERAS: via PI, kontakta importören Vinunic.

3. Yattarna 2021 | 94478 | 1 399 kr | 5/5

Färgen är gul med gröna skiftningar. Doften stor, fruktig med tydliga drag av fat. Smaken fyllig, till och med superfyllig, rik, komplex och samtidigt riktigt elegant. Tätheten är påtaglig (koncentration) av mogna frukter, äpplen, inslag av kaffe, choklad, nötter och med ett omslag av karamell. Fräschören sitter där den ska, likaså är inslagen av fat i balans. Har aldrig tidigare provat en lika elegant Yattarna som i den här årgången, 2021. Wow bra!
DRICK: 2025-2045
LANSERAS: 6 oktober/84 fl.

Recension av alla röda viner i The Penfolds Collection 2023


1. Bin 23 Pinot Noir 2022 | PI | 399 kr | 3/5

Utseendet går i blåröda nyanser, färgen är lätt och som kan vara vanligt för druvan, genomskinlig. Doften är frisk, bärig och lätt kryddig, smaken fyllig och förvånande kraftfull med det soliga klimatets yppiga drag. Skogsbär som hallon och björnbär står på parad, lägg till skogsgröna örter och en nypa fräck krydda. De varma bärnoterna matchas av friskhet och fräschör. Bra längd.

Pinot noirälskare känner igen sig, likaså kopplar man ihop druvkaraktärer av skogsbär och örter med ursprungets, klart solvarma approach. Bra vin men saknar möjligen ”uspen” (det vill säga varför och till vad) och därför inte en pinot noir för mig, som för övrigt inte heller väljer Nya Zeeland för pinot. För priset får vi mycket bra pinot noir i Europa. Skruvkapsyl
DRICK: nu till 2031.
LANSERAS: privatimport (PI).

2. Bin 21 Barossa Valley Grenache 2022 | 94472 | 349 kr | 3+/5

Vinstockarna är riktigt gamla i Bin 21 som även är vinet i collectionserien med den högsta andel använda fat (bara 5-6 procent är nya). Färgen är röd, doft av mörka bär och frukter, inslag av lakrits med en lätt aromatisk, nästan blommig puff. Smaken är fyllig a v mörk frukt och bär, skogshallon, björnbär. Tanninerna är unge, gör motstånd samtidigt som de driver smak av lakrits och lite fat. Kärv avslutning, ung. satsar på Bin 21 som mitt (Collectionens röda husvin), inte illa och som en fest i vardagen. skruvkapsyl.
DRICK: nu till 2035.
LANSERAS: 240 fl.

3. Bin 138 Barossa Valley GSM 2021 | 94482 | 289 kr | 3+/5

Kompakt tät, blåröd färg. Doften är tillgänglig och direkt av choklad, mogna frukter och mörka bär. Fyllig i smaken, mörka frukter som är inbäddade i violblommiga toner, en kärnig punsch, örtiga inslag plus fat, lakrits och choklad. Tanninerna är unga, samtidigt mycket fruktig. Bombastisk och tillgänglig på ett skönt, direkt sätt. Förvånande lättdrucken! GSM står för druvorna grenache, shiraz och mataro.
DRICK: nu till 2035.
LANSERAS: 1 440 fl.

4. Bin 28 Shiraz 2021 | 16320 | 269 kr | 4/5

Färgen är tät, rödblå. Doften är intressant, egen av en mix mynta, apelsin, örter, choklad och viol. Fyllig smak. Rik och generös mörk frukt, mörka bär och fat. Doftens drag går över i smaken, tanninerna är unga, helheten kraftfull med en läcker linje. Apelsintonen, mynta och viol är förförande nyanserade och kanske ledtrådar till ursprunget för druvorna som kommer från många olika platser. Trevligt, bra, stiligt vin som är gott nu och intressant på sikt.
DRICK: nu till 2033.

5. Bin 128 Coonawarra Shiraz 2021 | PI | 299 kr | 3+/5

Röd mörk, tät färg. Fantastisk, aromatisk doft med lika delar mörka bär, mynta. Nynaserad och komplex. Fyllig, fruktig och lätt aromatisk smak som vibrerar av mynta, blommor, lakrits, kaffe, choklad och fat. Kraftfull, fruktig och ungt vin. Vinet vet var (smak)skåpet ska stå och är så långt från en blyg viol man kan komma. skruvkapsyl.
DRICK: nu – 2050.
LANSERAS: privatimport, kontakta importör Vinunic.

NOTERING: om jag checkar betyg och noteringar av tvillingarna, Bin 28 och Bin 128 ser det ut som att australiensiska journalister rankar Bin 128 något högre. En intressant reflektion om stil-typ-preferens skulle jag tippa på att det är då de två ändå är distinkt olika. Den första mer stram, den andra drar åt det bombastiska.

6. Bin 150 Marananga Barossa Valley Shiraz 2021 | 94481 | 599 kr | 4+/5

Färgen är röd, mörk, tät och ogenomtränglig. En anledning till färgkoncentrationen är att druvorna, just här och för detta vin, är ovanligt små och har tjockt skal. Färgkoncentration finns i överflöd. Doften har fatinslag, påminner aningens lite om röd Bordeaux (fastän druvorna är helt andra), den är stor aromatisk av mörka frukter och bär, lägg till komplex. Och läcker! Fyllig, mörkfruktig och tät, koncentrerad med stil. Touch av kryddor och örter ger den mörka frukten mervärde. Lång eftersmak, tydligt ungdomlig med modernt snitt. Vinet har stor potential! Årgången rankas som en av de bästa sedan 2008, som var den första årgången.
DRICK: 2025 – 2050.
LANSERAS: 216 fl.

7. Bin 407 Cabernet Sauvignon 2021 | 94483 | 649 kr | 3+/5

Odlingsförutsättningarna har varit perfekt får vi höra och visst är färgen ogenomtränglig, doften mycket tydlig av bland annat, svarta vinbär och en knivsudd mynta. Smaken är fyllig, elegant och koncentrerad av rödmogna bär, örter till choklad och med de brutala, fruktdrivna tanninerna som biter till. Tydlig är ledtråden till aussi-cab som för mig är doft och smak av mynta. Bin 407 är möjligen vinet i serien som kommer närmast ett modernt-world-wide-smakuttryck. För med lite bärsötma, smak av choklad och mörk frukt vinner man många hjärtan. Skruvkapsyl.
DRICK: 2025 – 2055.
LANSERAS: 942 fl.

8. St Henri Shiraz 2020 | 94470 | 799 kr | 4/5

Blåröd, tät, violet färg. Dofte är spontant – intressant! Här finns fat, läder, frukt i en aromatisk helhet och en nästintill sötma, i jämförelse till RWT Bin 789. Smaken är fyllig av mörka frukter, stor, har koncentration och en mix av kakao, mörka bär, fat, läder och viol. Smaken är precis som man anar av doften: kraftfull. Tanninerna bångstyriga och unga, ändå fint inbäddade i mörk frukt och bär. St Henri är mycket ung och kräver tålamod av sin köpare! Vinet har skruvkapsyl.
DRICK: nu till 2050.
LANSERAS:2 124 fl.

9. Bin 389 Cabernet Sauvignon/Shiraz 2021 | 94476 | 599 kr | 5/5

Baby Grange, en av tre favoriter i den här provningen – med det sagt OM vi provar samma flight viner igen, säg om 2 eller 3 år har jag kanske ändrat mig (fast jag inte vill tro så). Färgen är blåröd, ogenomtränglig. Doften kompakt, tydligt nyanserad av mörka bär där man kan ana drag av sylt, vilket i och för sig inte är direkt intresseväckande. Vinet är fylligt. Mörk frukt och mogna mörka bär med tydliga cab-influencer (svartvinbärsbuskar, bär och blad), stram smaklinje av grönfriska hintar i eftersmaken. Det är de fruktiga tanninerna som visar vinets storhet – här finns mer att ge. Koncentration. Kraft. Lång och elegant.
DRICK: 2025 – 2050.
LANSERAS: 756 fl.

10. RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz | 94480 | 1 199 kr | 5/5

Rödblå, mörk med närapå svarta drag. Ogenomtränglig färg helt enkelt. I doften anas en lätt, trevlig puff av källare. Smaken är fyllig, samtidigt stram som drivs av en utsökt fräschör. På toppen, eller som pricken över i, mynta. Fat, choklad, läder och mörka frukter samt bär. Ung, kompakt. RWT är ett klassiskt vin för mig, det vill säga att smakledtrådar snarare bottnar i Europa (friskhet och fräschör) än från ett ursprung med soligare klimat (driver på karaktärsdrag av söta bär). Utmärkt, intressant och samtidigt underbar smak med breda axlar och attityd. Gillar speciellt att vinet är försluten med skruvkapsyl.
DRICK: 2025 – 2055.
LANSERAS: 420 fl.

11. Bin 707 Cabernet Sauvignon 2021 | PI | 4 499 kr | 5/5

Röd, mörk, tät ogenomtränglig färg. Doften är aromatisk och vibrerar av örter, kaffe, frukt och mörka bär. Komplex! Fyllig, tät smak med hög koncentration och perfekt balans. Stramt, nyanserat och ungdomligt vin med stor komplexitet. Respekt! Vem vet vilka höjder 707 kan nå. I jämförelse med den mer direkta Bin 407 sticker 707 som ett under av koncentration. Gillar verkligen vinet men prisnivån har verkligen dragit iväg, som enda aber för entusiasten.
DRICK: 2026 – 2050.
LANSERAS: privatimport, kontakta importören Vinunic.

12. Grange 2019 | 94471 | 5 999 kr | 4/5

Rödblå färg som är tät, ogenomtränglig. I doften känner jag en lätt, men ändå, reduktiv puff när vi startar provningen. 45 minuter senare är det intrycket borta. Det finns även inslag av läder, mörk frukt med blyertslika drag, inslag av kaffe, örter och fat. Smaken är fyllig, tät, kompakt, har stor koncentration, ett överdåd av mörk frukt, mogna bär och viol. Man kan inte missa att Grange är ett stort vin, årgång 2019 är självfallet så ung att det är på gränsen till brottsligt att korka upp en flaska i realtid. Vänta vänta är rekommendationen. Sammanfattar: ung, stor, lång och tät. Rankad som en ”nästan” 100-poängare av internationell press. Potentialen är självfallet enorm, men där är vi inte just nu.
DRICK: 2029 – 2065.
LANSERAS: 84 fl.

Visste du det här om Penfolds

Parallellt med korkförslutningar har Penfolds tidigt sett fördelen med skruvkapsyl, främst för husets kommersiella viner. Företaget har tillsammans med andra, som Yalumba, gjort tester och bedrivit forskning sedan 1970-talet. Den långa erfarenheten har visat påvisade och lyckade resultat för vinernas mognadsutveckling. På så sätt har de australiensiska vinhusen inspirerat en hel bransch. Australien var kanske också det första vinlandet som började tappa vin i box, i större skala.

BILD: Penfolds.

Kategorier

Kategorier