Elke Jung
Tillfalligt-slapp-Systembolaget-1-september-whisky-Elke-Jung

Tillfälligt släpp Systembolaget 1 september – whisky

Bland de starka dryckerna på Systembolaget den 1 september släpps bara en japansk whisky i tillfälligt sortiment lanseringen (TS).

Det är verkligen inte mängden produkter som avgör kvaliteten på Systembolagets tillfälliga släpp utan vad som lanseras. Japanska Nikka Distillery kommer nu med efterföljaren till Coffey Single Grain Whisky.

1. Nikka Coffey Malt Whiskey |TS 112 77 | 699 kr | 70 cl | 4/5

Ljus bärnstensfärg. Doften är nyanserad, mogen av äpplen. Smaken fyllig, fruktig och nyanserad av kola, touch av kokos, fat, frukt som äpplen och päron, inslag av kaffe och marsipan. Lång eftersmak. Finsmakarstatus med modern twist!
LANSERAS: 480 flaskor, 45% alkoholhalt.

Anrika Nikka Distillery i Japan startades 1934 av Masataka Taketsuru som lärt sig destillationskonsten enligt skotska principer. Företaget är numer mycket stort och i verksamheten ingår många destillerier.

Coffey Malt Whisky kommer från Miyagikyo distillery, som är Nikkas andra destilleri grundat 1969. När Taketsuru kom tillbaka från Skottland 1934 grundade han Yoichi i Hokkaidō.

Tekniskt sett är Coffey Malt whisky inte en single malt för att destillationen sker i en kolonnpanna (Coffey still för en kontinuerlig destillationsprocess) i stället för den mer hantverksmässiga tillverkningen i kopparpanna. Destillation i pot-still (kopparpanna) är nödvändigt för att kallas single malt.

Hur många gånger destillatet bränns (i kopparpannan) är inte reglerat även om vanligt är två gånger. På Irland är det vanligt att whiskyn destilleras tre eller fyra gånger.

Förra veckan: recension av tillfälligt sortiment sprit 25. augusti.

Kategorier

Kategorier