Elke Jung
tillfalligt-sortiment-sprit-24-nov-talisker-limited-edition-2022-recension-Elke-Jung

Tillfälligt sortiment SPRIT 24 nov.

Om nyheten är en enda dryck måste den vara bra. Jag rycktes med och kan lova att ingen eller i alla fall få lär bli besvikna på den tillfälliga spritlanseringen 24 nov.

Den här veckan är spritlanseringen på Systembolaget en enda produkt och det är en maltwhisky. Destilleri Talisker ligger på ön Skye, på strandkanten av Loch Harport i den lilla staden Carbost.

På Skye finns bara två destillerier. Förutom öns äldsta bränneri som är Talisker är det andra Torabhaig Distillery. Men om man lägger till destilleriet på den lilla grannön Raasay, direkt väster om Skye, är de tre destillerier på Skye.

Att Skye & Raasay Whisky Trail, en whiskyled för intresserade vandrare, har blivit utnämnd som ”Världens mest natursköna whiskyled” (oklart av vem dock) står fullständigt klar efter att ha sett mängder av foton på undersköna naturscenerierna (Google maps). Vem vill inte vandra en whiskyled …

Vad är destilleri Talisker kända för

Vad är unikt och speciellt med destilleriet är en relevant fråga. Att de är äldst bland destillerierna på Skye ger namnet tyngd och renommé. Den anrika destilleriet grundades redan 1830. I dag ägs Talisker av vin- och spritkoncernen Diageo där Talisker’s whisky ingår i serien, Diageo’s Classic Malts. Smakstilen kännetecknas av stor intensitet med en rökig och pepprig smak. Läckert!

Talisker Distillers Edition, dubbellagrad maltwhisky

Redan 1997 lanserade Talisker den första i raden av årliga släpp under etiketten Distillers Edition som är dubbel-lagrad maltwhisky. Och där fokus är fatens betydelse på smaken. I 2022 års upplaga lyfts en fruktig sötma fram ur de söta amoroso sherryfaten och kryddiga inslag från amerikanska ekfat.

Hur går dubbellagring till

Den andra mognaden sker (när den första lagringen är avslutad) i omgångar i individuellt utvalda fat i vilka det speciallagrats vin (bara för detta skäl, dvs med tanke på kommande whiskylagring). Varje batch lagras i flera månader och resultatet blir en tappning.

Varje tappad, och begränsad volym, anges på flaskan. Samt datum för destillation, buteljering samt batchnummer. För att än mer poängtera de minutiösa urvalskriterierna har flaskorna i 2022-partiet fått nya etiketter.

tillfalligt-sortiment-sprit-24-nov-talisker-limited-edition-2022-recension-Elke-Jung

Recension – Talisker whisky – i tillfälligt sortiment på Systembolaget 24 nov.

Talisker Distillers Edition 2022 | 41283 | 649 kr | 70 cl. | 5/5

Alkohol: 45,8%
Doften har koncentration, en förnäm diskretion, med puffar av rök, mogna frukter och en knivsudd mineral. I smaken är whiskyn stark, kraftfull och tydlig med hintar av torkade russin, mogna fikon och apelsiner. Det finns en lätt saltkantad mjuklakritstwist, balanserad torvinslag och kryddnoter och därtill en ren ryggradslinje av mineral och hav. Eftersmaken är lång!
LANSERAS: tillfälligt sortiment (TS) 24 nov. – 2 400 fl.

KOLLA GÄRNA BILDEN: längst ner på flaskan finns data om vilka fat osv.

Har du missat tidigare spritlanseringar i det tillfälliga sortimentet eller bara är ute efter något annat hittar du fler recensioner här, under fliken SPRIT.

Kategorier

Kategorier