Elke Jung
inga-3-roda-viner-i-slappet-8-sept-recension-elke-jung

Tinga 3 röda viner i släppet 8. sept.

Tre helt underbara viner är på spaningslistan i det tillfälliga släppet 8 sept. Det ena vinet har fått full pott i poäng.

En trio härliga röda viner vars prislapp förvisso är hög – vanligt förekommande bland de tillfälliga vinerna – är släppets hetaste tips. Casa Emma har seglat upp som en personlig favorit för mig senare tid och visst är vinerna bra, riktigt bra till och med. Men vad annat kan förväntas när ekologisk odling och framställning är ledstjärnan framför andra.

Vinodlingarna på de 23 hektaren ligger på cirka 400 meter över havet i Castellina in Chianti och Barberino Val d’Elsa. All mark används inte till vin utan 5 hektar är tummad som botanisk park och olivodlingar täcker 3 hektar. Skogen ramar in och är en naturlig gräns till närmsta granne och som om bevarandet av de naturliga kretsloppen inte räckte har odlingarna fått förstärkning av ”betande” gäss.

Gässen är vad jag fått veta, perfekta medarbetare för att hålla rent i vingården. Den enda missräkningen är att traktens rävar är lika intresserade av gässen som vinmakaren varför de måste hägnas in och sedan föras till sitt säkra natthärbärge, varje dag!

Att vinifiera vin i amfora är en husregel, inte undantag och även om inte alla viner får äran att ligga i lerkärl är allt som utförs på riktigt ”hands-on”. Vinerna smakar därefter. Den som hittar en flaska, tidigare lanserad, Casa Emma Harenae 2019 | TS 94337 | 245 kr, rekommenderas att slå till direkt – urbra, helt enkelt och det är den kittlande balsamiska nerven från lagringen på amfora (12 månader) som är pricken över i.

  1. Casa Emma Chianti Classico Gran Selezione 2018 | TS 90452 | 399 kr | 5/5
    Doften är stor, nyanseerad, nättopp blommig. Smaken fyllig, stram av mörkfruktiga tanniner, det finns ett lätt kärnigt bett som bäddas in av inslag från blommor, läder och oliver (balsamiska twisten). Såå härlig, ung javisst men också god redan nu! Satsa stort, Bistecca alla Fiorentina är ett förslag.
  2. Seven Springs Pinot Noir 2021 | TS 90453 | 399 kr | 4/5
    Fyllig, bärbomb av hallon och jordgubbar, läckert stylad av skogsörter, kryddor i många nyanser. Komplext vin. Utmärkt USA pinot som kombinerar soliga noter med struktur och elegans.
  3. Chiroubles Maison Piron 2021 | TS 92013 | 179 kr | 4/5
    Koncentration, röd friskfrukt, örter, bra längd med ett fantastiskt driv. Lyckad kombo till kycklinggrytan eller till finaste fläskkotletten lagad som i Andalucia, bl a med padrones.

FÖRRA VECKANS 2 BÄSTA VINER, ETT RÖTT OCH ETT VITT -> nyheter 1 sept. – 2 bästa tipsen.

På bilden visas ytterligare två sangioveseviner, dessa lanseras 15/9 Poggio al Grancio och Le Anfore är redan släppt. Bilden var tänkt att inspirera till provning av druvan sangiovese!

Kategorier

Kategorier