Elke Jung
barone-ricasoli-3-uga-gaiole-toppvin-tillfalligt-sortiment-15-mars-recension-elke-jung

UGA, tillfälliga viner med Ricasoli

Någon gång är det helt okej och alldeles fantastiskt fint att en enskild producent fullkomligen ”drar undan mattan” för andra. Jag talar om Barone Ricasoli.

I Sverige känner vi baronens viner på Systembolaget nästan sedan begynnelsen dessutom som en av vinvärldens mest konsekventa. Den tydliga linjen att värna ursprungen Chianti och Chianti Classico har Barone Ricasoli aldrig gjort avsteg från.

Men med det sagt har den anrika egendomen också kopplat greppet om ”framtiden”. Som en av de första i Sverige släpper Ricasoli tre plats-, vingårdsbetecknade viner från Chianti Classico Gailole med UGA märkning.

I nyhetssläppet 15 mars, satsa på Barone Ricasoli

Anledningen till entusiasmen är så bra vinerna smakar nu så kan de utvecklas över tid, vilket är extra kittlande för en vin-nörd.

Röda finvinet och klassikern Castello di Brolio är en fantastisk representant av en bättre Chianti Classico. Som så många årgångar tidigare håller vinet, nu av årgång 2020 en lika hög som klassig nivå.

Men det är med trion Roncione, CeniPrimo och Colledilá (alla årgång 2020 och den första årgången med beteckningen UGA) som Barone Ricasoli slår egna rekord. De tre vinerna sätter hantverket som vinmakare och appellationens framtidsvision på prov. Om vinerna är ”bra” räcker inte, de är till och med extremt bra.

UGA (Unità Geografiche Aggiuntive) är en indelning av 11 zoner i Chianti Classico med liknande förutsättningar i geologi, klimat och topografi. I länken kan du se de exakta platserna för Barone Ricasolis tre viner: Roncione, CeniPrimo och Colledilá. Kommunen är GAIOLE (och en by) som är en av Chianti Classicos 11 UGA zoner.

CHIANTI CLASSICO GRAN SELEZIONE

Men utöver det är de tre vinerna även märkta som ”Gran Selezione”. Beteckningen innebär:
– minst 30 månaders lagring, varav 4 månader i flaska.
– och att druvblandningen är minst 90% sangiovese. Resten ska vara traditionella sorter som canaioli, malvasia nera eller colorino.
– från årgång 2022 är de internationella sorterna som cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot inte tillåtna.

Mer om beteckningarna Gran Selezione och UGA i Chianti Classio.

Vad karaktäriserar vinerna från Gaiole?  
Francesco Ricasoli sammanfattar,
– vinerna har en elegans samtidigt som de är drickvänliga med sin balanserade fräschör och inslag av viol och körsbär. Det är ingen tillfällighet att många av världens mest prisbelönta viner kommer från Gaiole, från just denna UGA!

RECENSION tillfälliga röda viner 15 mars från Barone Ricasoli

  1. Castello di Brolio 2020 | 93921 | 461 kr | 4/5 stram, fyllig, fruktigt nyanserad, läder och chokladörter. Välgjord, lång och läcker.
  2. Roncione 2020 | 94037 | 651 kr | 4+/5fyllig, frisk, kärnig av körsbär, viol, örter och fin längd. Klassisk!
  3. CeniPrimo 2020 | 93958 | 651 kr | 4/5fyllig, stram, koncentrerad med mörk, nästan svart frukt, lakrits och violtät. Modernare tilltal, snygg.
  4. Colledilà 2020 | 93944 | 651 kr | 5/5 – fyllig, kärnig nyanserad och rödfruktig med inslag av örter, läder och fat. Elegant och komplex. Ung.

UTÖKAD RECENSION TS-lanseringen 15 mars med rekommenderade favoriter.

Kategorier

Kategorier