Elke Jung
Eben-Sadie-family wines-recension-tasting-vertikal-columella-palladius-2003-2019

Eben Sadie – från ung normbrytare till erfaren ledstjärna

Reflektion kring det egna arbetet i kombination med analys av samtiden och en stor portion ödmjukhet gör Eben Sadie till en otroligt intressant person. Och vinodlare. Vinerna är Sadie och tvärtom, Eben är sina viner. Med röda Columella och vita Palladius som husets fixstjärnor.

Som ung vinmakare revolterade han det sydafrikanska vinetablissemanget, delvis för att han sa att han kunde. Men kanske mest för att han ville göra vin på sitt sätt. Utmanar gör han fortfarande men nu med en stringens som kommer av erfarenhet och medelålderns vishet. Ett möte med en av Sydafrikas stora vinmakare är alltid häftigt och lämnar ingen oberörd.

Sadie har utmanat traditioner, flyttat gränser och snällretat vinetablissemanget i Sydafrika från slutet av 1990-talet. Då var han den yngste och garanterat var han en av dem som var mest kontroversiell. Uppmärksamheten resulterade i internationella rubriker och Sadie gjorde sig ett namn med sin okuvliga tro på hur vin ska vin smaka. Ett kvarts sekel senare är ambitionen densamma och önskan lika stark, nu med ett tillägg av ödmjuk erfarenhet. Möt Eben Sadie, odlaren och vinmakaren med fingertoppskänsla och absolut gehör för vin.

The more different wines we make the better!

Eben Sadie, Stockholm May 2022

Från dag ett har kännare och vinälskare reagerat. Få har förhållit sig neutrala, de flesta med uppskattning och av oförblommerad vinlycka. För vinerna från the Sadie Family i Swartland har aldrig varit som andra. Utmärkande har varit vinernas ”smak” som liknande ett musikaliskt verk byggts upp av en stor mängd instrument och där varje enskild not är klockrent tydlig. Fortsätter man jämförelsen till musikens värld är stilen en förlängning av de klassiska verken med tillägg av jazzens intellektuella krumbukter. Vinerna är vågade samtidigt precist harmoniska.

Det är i vingården jag vill vara

Som det wonderkid Eben i begynnelsen presenterades som är han nu äldre men glöden är i högsta grad kvar. Jobbet som vinodlare rullar på med stabilt stöd av 25 års erfarenhet och hans fokus ligger på arbetet i vingården. Klimatförändringen märks även i Swartland och gröna sorter som vermentino, piquepoul, palomino och assyrtika är nykomlingar. Bland de senare blå sorterna hittar man bland andra tinta barocca som var med i Columella 2019 tillsammans med mourvedre, carignan och cinsault.  

Egna beslutet att från årgång 2019 sluta som vinmakare är kanske ett av hans största beslut. Istället är Eben Sadie ute på fälten, i vingården, “för det är där jag vill vara”. Och förändringen är både logisk och fullt rimlig av många anledningar. Bland annat med beaktandet av ”Nya världen dilemmat” jag hört Sadie tala om tidigare. Som handlar om den långa erfarenhet och djupa kunskap Europeiska vinodlare haft (i jämförelse till vinländer i södra hemisfären) var vissa druvor trivts och presterat som bäst. Nu har spelplanen ändrats och alla odlare, oavsett plats och land, måste beakta klimatförändringar och vad det innebär för varje enskild vingård.

Amfora av lera eller cement i källaren

Bland andra mer övergripande ändringar och omställningar senare år är introduktionen av lera och cementtankar i källaren. Amfora används för vita Palladius vid jäsningen och under vinets första lagringsår. Specifika vingårdslägen lagras i olika, noga utvalda kärl beroende på hur mycket (eller lite) luft respektive vingårdsbatch kräver (det är stor skillnad). Lagringsår två hålls vinerna fortfarande isär för att senare blandas ungefär två veckor innan buteljering. Eben Sadie säger, “the final blending of Palladius is as easy as it gets”. Avslutningsvis tillsätts ungefär 70 ppm svavel vid buteljeringen i januari precis innan årets skörd ska bärgas.

Konsumenter och kunder som bollplank

Sadie var före sin tid även när det gäller kontakten med kunderna. Långt innan sociala medier existerade skapade han en grupp trogna följare. Lojala konsumenter och vinälskare över hela världen är medlemmar i klubben som får inbjudan till provning, personlig information och om man lever och bor i Sydafrika, kan köpa husets viner direkt. Precis som i begynnelsen bollar Eben frågor med en liten kärngrupp vilka följt honom från början. Och trots att egendomen är mycket större i dag fungerar mycket precis på samma sätt som när Eben började.

The Sadie Family Wines

Från början odlades en handfull druvsorter på egendomen. Nu är de runt 34 olika och sorter följs noga, utvärderas och provas kontinuerligt. Att jordmån spelar avgörande roll för viners smak är ingen nyhet. Utmaningen i dag är i stället klimatförändringen. Vilket är en av anledningarna till att Eben vill fokusera på jobbet i vingården.

Och angående familjens senaste tillskott, den 9 hektar stora vingården vars jordmån består av kalksten, så gör den honom entusiastisk.

To be trusthworthy with a wine – the quality has to be repeated 3 years in a row at least, säger en behärskat samlad Eben Sadie.

Vuxenpoäng – nyckeln till stora viner

Själv konstaterar jag med en titt i backspegeln att kvaliteten på vinerna från The Sadie Family Wines PTY Ltd är bättre än någonsin tidigare. Skillnad mot tidigare har vinerna dessutom fått en förstärkning, en tydlig patina som ni inte ska missta som mognad eller en gammaldags skåpvärmarvarningsflagg. Tillägget av ”det” är snarare något litet extra. En smakupplevelse är svår att återge i ord och beskrivningen landar alltid olika beroende på mottagare men alla kan nog känna igen beskrivningen i avsaknaden av ”det”. Kan det vara smaklig proveniens. Alternativt är det lilla extra i själva verket en kombination av ålder och tid hos vinmakare. Och tänk om det senare är lika viktigt för helheten som åldern på vinstockarna. Om det är på grund av ”vuxenpoäng” som vinerna lyfter till en än högre nivå är med andra ord en högst relevant fundering.

Vin behöver tid för att utvecklas

Eben Sadie kan förklara ”vin” som få andra. Tankarna drar iväg under samtalet och som genom ett ögonblick har jag en verklighetstrogen aha-upplevelse av att vara på familjens gård i Swartland, Sydafrika. Här går vi runt i vingården och sedan vidare till källaren under tiden som Eben visar och pekar. Hos familjen Sadie behandlas vinstockarna på fälten som de unika individer dom de facto är och det finns mycket att berätta.

Man skulle dristas/kunna tro motsatsen men faktum är att bara en liten del av världens viner tillverkas av vinälskare. Desto roligare och mycket uppskattade är de sällsynta mötena. Med en hängiven vinodlare handlar samtalet, på riktigt, om vin. Och för målbilden att göra vin som håller i 40-45 år och som går från ”graceful to great” faller även de mest hårdföra kritikerna.

Idag som vid alla tidigare möten med Eben är känslan av äkthet slående. När denne vinmakare/odlare som också är en stor vinälskare talar och berättar om vin, oavsett om de egna eller andras, händer något med alla i rummet. Vi som är där fokuserar, lyssnar och förundras. 

RECENSION OCH PROVNINGSNOSTERING – minivertikal av Palladius 203-2019 och Columella 2005-2019

I Sverige lanserar Systembolaget vinerna från Sadie Family Wines den 26 och 27 januari 2023, som ett webbsläpp.

Kategorier

Kategorier