Elke Jung
vad-ar-bast-skruvkapsyl-eller-kork-har-ar-svaret

Skruvkapsyl eller kork – det slutgiltiga svaret med Jean-Claude Boisset

När den jämförande vinprovningen med två olika förslutningarna hölls den första gången i slutet av maj 2007 var skruvkapsyl mest känd som alternativ för enklare viner. Samma vin provat 15 år senare visar något annat.

En unik provning av ett vin efter 15 års lagring presenterad i flaskor med olika förslutning. Den ena flaskan med naturkork, den andra med skruvkapsyl. Den första provningen som den här artikeln refererar till hölls den 31 maj 2007. Huvudattraktionen var då precis som nu, hösten 2022, Le Chambertin 2005. I den ena flaskan var vinet förslutet med kork, i den andra med skruvkapsyl.

I maj 2007 glimrade och blänkte färgerna i purpurröda nyanser och vinet i glaset var den purunga Le Chambertin Grand Cru 2005. Vi skulle jämföra vin med två olika förslutningar. I ett av glasen vin från flaskan traditionellt försluten med kork, i det andra med skruvkapsyl.

Grégory Patriat, Jean-Claude Boisset, Stockholm 26 October 2022

Hoppa sedan fram till hösten 2022 och den nya provningen med vinmakaren Grégory Patriat hos Jean-Claude Boisset. Vi ska prova samma vin, det vill säga Le Chambertin 2005 från flaskorna med de två olika förslutningarna. Förutsättningarna är alltså identiska förutom att vinet nu nått en imponerande ålder av 17 år.

Tanken svindlar. Att 15 år senare prova samma viner ter sig som en förunderlig händelse. Att dessutom få göra det tillsammans med vinmakare och viticulturist Grégory Patriat är för bra för att vara sant. Jag nyper mig i armen. Det visar sig att Patriat inte heller provat vinerna sedan den där dagen i maj och förklaringen är enkel: vinerna sålde slut direkt vid lanseringen.

vad-ar-bast-skruvkapsyl-eller-kork-har-ar-svaret
Den första provningen av Le Chambertin 2005 med olika förslutning, Stockholm 31 maj 2007.

Skruvkapsyl eller naturkork – saken är klar

När den jämförande vinprovningen med två olika förslutningarna hölls den första gången i slutet av maj 2007 var skruvkapsyl mest känd som alternativ för enklare viner. Skruvkapsylens fördelar var något det franska vinetablissemanget sällan eller aldrig talade om. I Sverige är skruvkapsylen inte lika kontroversiell. Många minns Vin & Sprits härtappade viner och numer är även de flesta av landets vinälskare helt okej med skruvkapsyl. Skälen varierar men det vi gillar är att skruvkapsylen är enkel och praktisk. Och den är helt okej även på ett bättre vin.

Men trots det motstånd skruvkapsylen (steelvin på engelska) möttes av i Frankrike för 20 år sedan ville välkända producenter bryta rådande stigma. Korkarnas bristande kvalitet var ett problem och många ville hitta alternativ.

I framkant för utveckling och nytänkt bland vinproducenterna när det gällde skruvkapsyl var bland andra Domaine Laroche i Chablis och Château Pichon-Baron i Bordeaux som förslöt andravinet Tourelles de Longueville med skruvkapsyl. Men generellt och kanske främst i det traditionsbundna Bourgogne ansågs förslutningen som direkt olämplig. Diskussionen var till och med på den nivån om en annan förslutning än naturkork var skäl nog att återkalla ett vins Grand Cru status.

Experimentet med den alternativa förslutningen som den unge vinmakare på Jean-Claude Boissets drivit igenom var med andra ord kontroversiellt. Skruvkapsyl på husets prestigevin var nyskapande och så modern som tidseran tålde. Skruvkapsylexperimentet tangerade även gränsen för hur mycket ägaren hade råd ”att förlora”. Ekonomiskt för att man inte ansåg sig kunna sälja vinerna i Frankrike men det gällde även goodwill och prestige.

vilket-vin-ar-bast-skruvkaspyl-eller-kork-grégory-patriat-jean-claude-boisset-elke-jung
Grégory Patriat, viticulturist Jean-Claude Boisset in Stockholm, May 2007 | @elkejung.se |

Av vilken anledning ville Grégory Patriat försluta de bästa vinerna med skruvkapsyl?

Framförallt av kvalitetsskäl. Men enligt Grégory Patriat är det tyngst vägande skälet att naturkork inte lever upp till de långsiktiga krav som ställs på en ultimat vinförslutning (vilket är minimal lufttillförsel i kombination med hygienfaktorn).

Arbetet med att hitta rätt kapsyl tog tid. Patriat gjorde många och omfattande tester och han samarbetade med tillverkaren. Arbetet resulterade i en viktig detalj och det är att en liten luftgenomsläppning är bra för vinet. Valet föll på en kapsyl som heter Saranex (speciell skruvkapsyl av hög kvalitet). Under utvecklingen av den nya skruvkapsylen togs även hänsyn till utseende och ”känsla”. Det senare var viktigt för Patriat som menar att själva ljudet när man bryter förslutningen inte ska låta plåtig. En känsla av exklusivitet var viktig.

Jean-Claude Boisset Le Chambertin 2005 – toppår och experiment

Projektet kunde genomföras till slut och hälften av volymen för Le Chambertin 2005 buteljerades med naturkork, den andra hälften med skruvkapsyl. Och uppmärksamheten vinet fick vid lanseringstillfället var enorm. Med viss förvåning konstaterar Jean-Claude Boisset att vinet med skruvkapsyl sålde slut direkt. Dessvärre avtog intresset kommande år och de bestämde att lägga ner ”skruvkapsylexperimentet”.

Hösten 2022 har det gått 15 år mellan provningstillfällena. Le Chambertin 2005 är nu 17 år och Grégory Patriat kan bevisa att hans vision om skruvkapsyl på Bourgognes finaste viner är högst levande och sann. Vilket snart leder in samtalet på en helt annan, ny typ av kork som heter Diam.

Jag använder inte Diam och kommer aldrig göra det. Diamkork innehåller lim och en ”diam nose” är inte en speciellt trevlig doft.

Grégory Patriat, viticulturist Jean-Claude Boisset

Om provningen 2007 – Le Chambertin 2005

Om man kände skillnad på vinerna är som jag minns tveksamt. En del av svårigheten att känna skillnaden mellan vinerna var för att det var ungt. Aromer av frukt och bär dominerar i det unga vinet, likaså kan drag av fat sticka ut. Få andra nyanser lyckades tränga förbi primärfruktens koncentration.

Med facit i hand är det mitt i prick och precis så ett vin av den här kalibern ska vara. Lägg till att 2005 rankas som en riktigt bra årgång för strukturerad röd Côte de Nuits.  

Om provningen 2022 – Le Chambertin 2005

Med en fantastisk smak visade sig vinerna i båda buteljerna vara i högform. Men helt klart hade vinet som åldrats i flaskan kommit lite längre. Vinet under kork var redan utvecklat, smaken på ett sätt bred och det fanns begynnande mognadsinslag.

I flaskan försluten med skruvkapsyl fanns mer att ge för skruvkapsylvinet var märkbart friskare. Och skillnaden mellan dem båda (naturkork eller skruvkapsyl) låg i nyanser av spänst, driv och livfull komplexitet.

Tasting Le Chambertin 2005 in Stockholm 2022. Bottle with steelvin closure the other one with naturalcork

Le Chambertin 2005 – svaret, vilken förslutning är bäst

1. Chambertin Grand Cru 2005 • ej till försäljning • skruvkapsyl • 5/5

Stor precis parfymerad doft av läder, rosor, örter, kryddor, apelsin. Lång, fantastiskt vin. Nyanserad, läcker, elegant och utmärkt med frisk fruktighet som ger spänst och liv i vinet. Kan utvecklas!

2. Chambertin Grand Cru 2005 • ej till försäljning • kork • 5-/5

Doft av läder. Fyllig, utvecklad, mogen, röda bär och rödblå frukter. Nyanserad, läcker, elegant. Läder, viol, björnbär, örter. Komplex. Dricker gärna nu!

Le Chambertin 2005 är ett makalöst vin. I den jämförande provningen 2022 och olika förslutningar visade det upp sig som två fantastiska viner.

Elke Jung

LÄS RECENSION FRÅN PROVNINGEN AV VIN FRÅN DOMAINE JEAN-CLAUDE BOISSET

Kategorier

Kategorier